December 22. és január 6. között zárva tartanak a minisztériumok és a különböző szintű kormányhivatalok, a tisztviselőket pedig lényegében kényszerszabadságra küldik – jelent meg még a szeptember 29-i Magyar Közlönyben. Tegnap pedig ennek az intézkedésnek a kiterjesztéséről rendelkezett a kormány.

Igazgatási szünet rendelhető el

A különleges jogállású szerveknél és az önkormányzatoknál, az alkalmazottak szabadságának a terhére, igazgatási szünet rendelhető el – erről döntött a kormány. Erre az időre szabadságot kell a munkavállalónak kiadni. Az erről szóló korányrendeletet csütörtök este hirdették ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiterjesztve a teljes államigazgatásra

Ezzel lényegében a teljes államigazgatásra kiterjesztette a kormány téli ügyintézési szünet lehetőségét, amit valószínűleg a területek vezetői takarékossági megfontolásából kezdeményezni fognak. Ugyanakkor a rendelet szerint a közfeladatok ellátása nem szenvedhet „aránytalanul nagy sérelmet”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ha változik a helyzet

Ha mégis munkára utasítják a foglalkoztatottakat, akkor arról a munkavégzés időpontját megelőzően legalább két nappal tájékoztatni kell a munkavállalót, de a rendkívüli munkavégzés ellenértékére vonatkozó túlóraszabályok ebben az esetben nem érvényesek.

„Szénszünet”

Mint ismert, a kormány korábban már elrendelte, hogy a kormányzati igazgatási szerveknél téli szünet lesz 2022. december 22-től 2023. január 6-ig. Különleges jogállású szerv – egyebek mellett – a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság Hivatala, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága. Az igazgatási szünetet a különleges jogállású szerv vezetője, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendelheti el.

Szabadságot kell kiadni

A rendelet szabályozza azt is, hogy az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra szabadságot kell kiadni úgy, hogy először a 2022-ben esedékes szabadságot kell kiadni.

A jövő év terhére is

Ha ez nem elegendő, a 2023-ban esedékes szabadságot kell kiadni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállaló csak korlátozottan élhet azzal a jogával, hogy 7 nap szabadság kivételének idejéről maga döntsön.

Pénteken home office

A Budapest környéki önkormányzatok több helyen is meghozták már a döntést, miszerint a téli időszakban, általánosságban a pénteki napokon, otthonról dolgoznak a munkatársak. Azzal, hogy a hét utolsó munkanapján nem nyitják ki a hivatalokat, hozzáteszik a részüket az energiatakarékossági programhoz.

Nem volt őszi szünet

Néhány hete a tanév rendjéről szóló belügyminisztériumi rendeletet is módosították. Ennek értelmében idén „elmaradt” az őszi szünet, a téli szünetet viszont meghosszabbítják. A kormány indoka itt is az energiatakarékosság volt.

Hosszú téli pihenő

Nem csak a diákok és a pedagógusok, a szülők is készülnek a hosszú téli szünetre és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák megoldására. A pihenő előtti utolsó tanítási nap hivatalosan 2022. december 21., szerda lesz, a szünet utáni első tanítási nap pedig 2023. január 9., hétfő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció