Megérkezett a kánikula, sokan most kapcsolnak, hogy szükségük lenne klímára. Hogyan válasszunk klímát, milyent érdemes keresni, mennyibe kerül? Split-klíma, multi-klíma vagy mobil-klíma lenne jó neked? Egyáltalnán hogyan működik a klímaberendezés? Itt a válasz!

Budapestre és környékére előbb-utóbb minden évben megérkezik a kánikula. Sokaknak az utolsó pillanatban jut eszükbe, hogy be kellene szereltetni egy klímát a házba, lakásba.

Ha a Google-t választjuk kiindulópontként nagy tumultust látunk, hiszen az összes klímás most hirdeti magát. Amikor telefonálunk nekik, sokszor kiderül, hogy csak hetek, hónapok múlva tudnak időpontot adni.

Milyen a jó klímaberendezés?

Az ideális klíma takarékos, csendes és alig észrevehető. Érdemes A+++ energetikai besorolású készüléket venned, mert az nem nyomja meg jelentősen a villanyszámlád. Egy klímának van hangja, nem mindegy mekkora hangerővel tudsz együtt élni, a kültéri egység hangját pedig a szomszédok fogják hallani. A 60 decibelnél hangosabb készülékeket már nagyon át kell gondolni.

Mobil-klíma

A mobilklímát szinte senkinem sem ajánljuk mert az esetek többségében rossz a hatásfokuk és a hűtés során felmelegített levegőt, valamint a kondenzvizet is el kell valahová vezetni. Roppant macerás lehet, így jobban jársz egy beépített klímával.

Split-klíma

A legtöbben az úgynevezett split-klímát, másnéven szendvicsklímát választják. Ez két részből áll, egy beltéri és a fal másik oldalán egy kültéri egységből, amelyben a kompresszor van. Egy jobb cég akár két óra alatt is be tud építeni egy ilyen készüléket a lakásba és szerelési költséggel együtt már 150-200 ezer fotrintból megúszható.

Fontos tudnod, hogy a kültéri egységnek van hangja. Ha nem akarsz a szomszédokkal veszekedni keress egy picit drágábbat, amelynek a hangereje nem több 50 decibelnél, ez nagyjából egy hűtőszekrény hangjának felel meg.

A legtöbb mostanában felszerelt klíma inverteres, vagyis nem csak hűteni, de fűteni is lehet vele. Ha ezt tervezed, keress egy ELMŰ-engedélyes villanyszerelőt, aki felméri az otthoni hálózatod, ugyanis nem kizárt hogy áramot kell majd vételezned, mert nem bírnák különben a biztosítékaid.

Multi-klíma

Abban az esetben, ha több helységed van érdemes átgondolni a multi-klímát. Ennek az a lényege, hogy egy kültéri egység több beltéri egységet tud működtetni, vagyis a ház falán mindössze egy doboz lesz, igaz sok cső, hiszen a szobákban elhelyezett készülékhez el kell juttatni a hűtőanyagot.

A multi-klíma előnye nagyjából kimerül abban, hogy 1 külső dobozzal több szobát tudsz hűteni, illetve sok split-klíma működtetéséhez képest valamennyivel olcsóbban hűt le akár 5 szobát is. A hátránya viszont, hogy drágább.

Egy 5 szobás ház klimatizálása multiklímával 2 millió forint, 5 darab split klíma beszerelése viszont 1,2 millió forintba kerül. Ha tehát olcsóbban szeretnél kijönni, 5 kültéri egység lóg majd a ház falán.

Mitől hűt a klíma?

Nem bonyolult, de azért általános iskolai fizikai ismeretek kellenek hozzá. A lényeg, hogy a klíma kültéri és beltéri egysége, valamint az ezeket összekötő csővezeték egy hűtőkört alkot. Ebben a hűtőkörben van egy kompresszor (ez a doboz a ház külső falán), ami a hűtőkörbe töltött hűtőközeg térfogatát változtatja meg, így annak halmazállapotát és hőmérsékletét is. Hűtés üzemben a beltéri egység hőcserélőjébe hideg hűtőközeg érkezik, a ventilátor ezen a hőcserélőn szívja át a szoba levegőjét, ami lehűl.

A beltéri egységben a hűtőközeg elpárolog, hőelvonás jön létre, gőz halmazállapotú lesz, és ez áramlik tovább a kültéri egység kompresszorába. A kompresszor összenyomja, hőmérséklete és nyomása megnő. Bekerül a külső kondenzátor hőcserélőjébe, ahol ismét lehűl, és folyadék állapotba kerül. A kondenzátor hőcserélőn hűvösebb levegő áramlik át, mint a hűtőközeg hőmérséklete.

Kiemelt kép: Split-klímák külső egységei – Fotó: BPK