Sok autós számára eddig problémát okozott, hogy mit kezdjen az elhasználódott gumigarnitúrával. A gumisok általában díj ellenében vették át őket. Idén ősztől azonban komoly változás történhet.

Ingyen átvehetik a használt gumiabroncsokat

A tervezet szerint ősztől az elhasználódott gumiabroncsok leadásáért nem kell majd fizetni. Azokat a MOHU MOL Zrt. ingyenesen átveszi majd. Ezt Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár árulta el A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új hulladékgazdálkodási rendszer lesz

Az egész országban új hulladékgazdálkodási rendszer lép életbe már júliustól. Immáron nem az állam, hanem a MOHU MOL Zrt. végzi majd a következő hónaptól a hulladékgazdálkodást. Ennek kapcsán több változás is életbe lép.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

“A szennyező fizet”

Azok a gyártók, amelyek környezetszennyező termékeket állítanak elő, díjat kell fizetniük a huladékkezeléssel kapcsolatos költségek megtérítése céljából. Ez az úgynevezett “a szennyező fizet” elv.

Speciális szabályok vonatkoznak egyes termékekre

A gumiabroncsok mellett a textiltermékekre és a sütőolajra is speciális szabályok fognak vonatkozni. A gumiabroncsokat a tervek szerint október első napjától külön kellene gyűjtenie. Ezt követően a koncessziós társaságnak, a koncesszori alvállalkozónak vagy a forgalmazónak kellene a gumikat leadni, aki térítésmentesen átvenné őket..

A használt sütőolaj sorsáról is új információk láttak napvilágot

A használt sütőolaj leadására több helyen is lesz lehetőség. Gyűjtőedényt elhelyezhet a forgalmazó, az adott település önkormányzata, üzemanyag-töltőállomás és meghatározott oktatási intézmény is. Erre a koncessziós társasággal kötött szerződés alapján lesz lehetőség.

Ez a sors vár a hulladékká minősült textiltermékekre

A hulladékká vált textiltermékeket is elkülönítetten lehet gyűjteni. Gyjtőedények kihelyezésére a forgalmazónak és a települési önkormányzatnak lesz lehetősége. Ehhez is a koncessziós társasággal kell szerződni.

Ezek az intézkedés előnyei

A hulladékgazdálkodás ezen intézkedéssel hatékonyabb lehet a jövőben. Azt remélik, hogy a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok is emelkedhetnek. Ebben az esetben növekedhet a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálata, és csökkenhet a hulladéklerakások száma is.

Ezek is érdekelhetnek!

Gondot okoz az illegális szemétlerakás

Ahogyan korábban megírtuk, a pátyi rendészek leleményes módon bukkantak egy illegális szemétlerakó nyomára. Egy budapesti férfi volt az, aki egy teherautónyi szemetet pakolt le az erdő szélén. A pátyi rendészek átkutatták a hulladékot, és megtalálták annak a személynek a dokumentumait, aki a hulladékot illegálisan lerakta.

Az olcsó hulladékelszállítás gyanút kell, hogy keltsen

Ha valaki azzal kecsegtet, hogy olcsón elszállítja a hulladékot, érdemes gyanakodni. Könnyen lehet, hogy az illető hasonlóan illegális úton kíván megszabadulni a szeméttől. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: autógumi – Forrás: Pixabay