A jelek szerint hamarosan a külső szemlélő számára is egyértelmű változásokra lehet számítani. Többek közt a tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó infrastruktúrát átadnák a szociális szférának.

Jócskán megnőhet a szakdolgozók bére

Koncentrálják az ellátásokat, ami miatt a betegeknek többet kell majd utazniuk. A centrumkórházak szabadon vezényelhetnék az orvosokat, a diplomás szakdolgozóknak 55 százalékos béremelést ígérnek – derül ki a Népszava beszámolójából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Utolsó fázisban vannak az egyeztetések

csaknem fél tucat törvény módosítását kezdeményezi az egészségügyért is felelős belügyminiszter, Pintér Sándor. A lapcikkéből kiderül, a végleges tervek már túl vannak a tárcaközi egyeztetéseken – ezeket Takács Péter egészségügyi államtitkár a minap juttatta el a kamarák vezetőihez, akik a jövő héten a tervek szerint személyesen is elmondhatják véleményüket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szabadon vezényelhetik az orvosokat, érkezik a teljesítménybérezés

Kritikus pontnak ígérkezik, hogy a centrumkórházak mint munkáltatók szabadon vezényelhetnék az orvosokat, szakdolgozókat, de alighanem sok vitát vált ki, az is, mely szerint gyógyítói teljesítménytől függően akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére.

Többet kell majd zötyögni egy-egy ellátásért

Várhatóan a betegeknek többet kell majd utazniuk, mert a tervezet koncentrálná az ellátásokat.A megyei centrum kórházakba költöztetnék azokat a szakmákat, amelyek biztosításához sok szakemberre van szükség. Az ellátások megyei átszervezését az Országos Kórházi Főigazgató koordinálja majd.

A háziorvosi rendszer is alapos változások elé néz

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként kapna felhatalmazást a háziorvosi körzethatárok kijelölésére, illetve a betöltetlen praxisok kezelésére. Az 1200 főnél kisebb körzeteket 2028-ig megszüntetnék. Az önkormányzatok lemondhatnának arról, hogy maguk gondoskodjanak az alapellátásról a településükön, ekkor az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő köt szerződést az orvossal, s annak személyét csak véleményezheti az önkormányzat.

A mentőkhöz kerülne az orvosi ügyelet

Budapestet leszámítva a Országos Mentőszolgálat feladata lenne az orvosi ügyelet megszervezése. Ennek próbaüzeme tavaly nyár óta már Hajdú-Bihar megyében üzemel. Ennek lényege, hogy a munkaidőn kívüli hívások a mentőszolgálat központi diszpécseréhez futnak be.

Az egyházak is kapnak feladatot

A tartós ápolásra szorulók ellátását a szociális szférának adnák. Az úgynevezett szakápolási központok az állami fenntartású egészségügyi intézményekben a korábbi ápolási osztályokból jönnének létre Az idős betegek gondozását a szociális ellátókra, valamint az egyházakra bíznák. Az egészségbiztosító által most fizetett napi 6600 díjat is az ágazat kapná meg.

Tovább zárkóznának a szakdolgozói bérek

Amennyiben megvalósulna az egészségügyi szakdolgozók béremelése, akkor már elérnék az orvosok jövedelmének 34 százalékát. A tervezet szerint az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak.

Több bérpótlék beépülne az alapbérbe

Az előterjesztés 168 milliárd forintos forrásigénnyel számol. Ezzel párhuzamosan több bérpótlékot is megszüntetnének, egy részük beépülne az alapbérbe. A Népszava megjegyzi, mind az orvosokat, mind a szakdolgozókat érzékenyen érintheti, hogy az előterjesztés jövő nyártól lehetővé tenné, hogy az egészségügyi szolgáltatók teljesítmény alapján legfeljebb 40 százalékkal emelhetnék, illetve 20 százalékkal csökkenthetnék is a béreket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk Shutterstock-illusztráció.)