Október 23-án szinte az agglomeráció összes településén lesz valamilyen megemlékezés, de igazán érdekes programért, jó koncertekért a fővárosba kell menni.

Szerdán délelőtt a Parlament környékén érdemes kezdeni, mert reggel 09:00-kor ünnepélyes zászlófelvonás lesz. Ha nem érnél ki a Kossuth térre, ezt megnézheted a tévében is.

Programok a Parlementnél

Egész nap 10:00 – 18:00 óra között megnézheted a Szent Koronát az Országházban, de ha nincs kedved bemenni a ház előtti Kossuth téren jól fogják magukat érezni a srácok. Lesz gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosozás, kivisznek a térre régi Csepel teherautókat, rikkancsok fognak kiabálni korabeli ruhában, és még forradalmi mászófal is lesz „Verd le a vöros csillagot, ahogy nagyapáink csinálták!” címmel, de az 56-os ételeket is meg lehet majd kóstolni.

Programok Budán

A budai oldalon 19:00 – 21:00 óra között a Millenárison lesz a „Szabadság koncert”, ahol fellép a Honey Beast, Szabó Balázs bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák együttes. A koncert ingyenes de regisztrálni kell előtte, ezt ide kattintva teheted meg.

Programok a Városházánál

Aki kíváncsi az új főpolgármester, Karácsony Gergely ünnepi beszédére, menjen a Városháza parkolójába, amit a Károly körút felől lehet majd megközelíteni. Itt 17:30 – 20:00 óra között lesz program, a politikai beszéd előtt a Quimby fog zenélni.

A programról ez olvasható Karácsony Gergely Facebook oldalán: “1956. október 23-án a magyarok kiálltak a szabadságukért. Azért harcoltak, hogy hazájuk európaibb, elnyomástól független, szabad ország legyen. Idén azonban nem csak ezért emlékezünk: 1989-ben ezen a napon kiáltották ki a köztársaságot. Tíz nap telt el azóta, hogy visszavettük Budapestet. Visszaszerezzük az elvett éveket, visszaadjuk a fővárost a budapestieknek, megteremtjük a beleszólás jogát közös ügyeinkbe és élő, élhetőbb, zöld metropoliszt építünk! Emlékezz velünk ’56 hőseire, ünnepeljük együtt a harmadik magyar köztársaság születésnapját! – írják.

Programok az agglomerációban

Érden 23-án délelőtt megkoszorúzzák az emléktáblát a Földrajzi Múzeum bejáratánál, 11 órakor pedig megemlékezést tartanak a főtéren, az ’56-os emlékműnél.

Budaörsön szerda délelőtt 10:00-kor lesz megemlékezés a Szakály Mátyás utcai parkban. Itt a helyi Latinovits Színház és a Vivart együttes koncertezik.

Szentendrén szerdán 17:00-kor a Városháza dísztermében kitüntetéseket adnak át, itt Fülöp Zsolt, Szentendre új polgármestere fog beszédet mondani, aztán a helyi református gimnázium színdarabját adják elő.

Vácon délelőtt 10:00-kor koszorúzás lesz az 56’-osok emlékművénél, aztán emléktáblákat adnak át, a helyi zeneművészeti középiskolában 18:00-tól lesz koncert.

Dunakeszin délelőtt 10:00-kor lesz koszorúzás a Kegyeleti parkban, beszédekkel és kisebb előadásokkal.

Gödöllőn a Bezsilla-villában lesz megemlékezés 15:00-kor.

Monoron lezárják október 23-án 10 órától 13 óráig a Kossuth Lajos utcát a Petőfi utcától a József Attila útig. Ott ünnepi beszédet mond Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium államtitkára zenél Kiss Kata Zenekar.

Szigetszentmiklóson 2019. október 23-án 9:00 és 12:00 között a 673-as és 682-es autóbuszok terelt útvonalon közlekednek. 10:00-tól a Gyergyószentmiklós téren lesz koszorúzás, ahol a Fanfár együttes és a Huszár bandérium is játszik.

Programok Budapesten

Október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Kiemelt kép: Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepi fáklyás felvonulás résztvevői a fővárosi Műegyetem rakparton 2019. október 22-én – MTI Fotó/Kovács Tamás