A tavasz és az új világrend a természetbe hívja az embereket. Azok is felkerekednek az erdőkbe, akiknek eddig eszükbe se jutott. Megtelnek a kirándulóhelyek, ám aki eddig csak az aszfalton múlatta szabad idejét, vajon tudja-e, mi a természet etikája?

Senki sem kérdezte meg az erdőt

Úton, útfélen elhagyott, leparkolt autók, letört, ágak, letaposott növények, ürülékkupacok és tengernyi szemét adja hírül, hogy a lakosság erdőt jár. Madárcsicsergés helyett kiabálás, csönd helyett zenebona. Az erdőt nem kérdezte meg senki, hogy vajon mit szól ahhoz, hogy oly sokan látogatjuk. Pedig tudna mesélni!

Virágos rét Sóskútnál

A Sóskút felett magasodó fennsíkra is sokan látogatnak el

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Vissza a természetbe!

Nem így képzeltük el Rousseau elhíresült mondását. De most itt az idő, hogy sorra vegyük, mihez kell tartani magunkat ahhoz, hogy mi is, mások is jól érezzük magunkat a természet lágy ölén, és az erdő, a mező, a csalitos és a tulajdonosa is megelégedéssel nyugtázza ottlétünket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erdőtörvény

Van egy Erdőtörvény, amely szabályozza az erdők látogatását, az erdőben végezhető tevékenységeket, a vadon gyűjthető növényeket, növényi részeket. Az erdei életközösségek nélkülözhetetlen fennmaradása mindannyiunk érdeke, ezért részleteiben érdemes megismerkedni vele.

Virágok, patak, fák

Vigyázzunk a természetre

Erdei parkoló

Ha kirándulni megyünk, tervezzük meg gondosan, és válasszuk ki előre azt a helyet, ahol az autót biztonságban hagyhatjuk. A közlekedés és a természetvédelem szabályait tartsuk be. Akik egy nagy, üres pusztára parkolnak le, nem gondolják, hogy az a földdarab valakié, és éppen a kelni készülő vetésbe mélyednek az autó kerekei. Ha messzebb a parkoló, vegyük számításba, legyen az az út is a túra része.

Szemetelni tilos

Vigyünk magunkkal enni, innivalót, és gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk zacskó, amiben a szemetünket hazavisszük. Az erdőben eldobott szerves hulladék ugyan komposztálódik, de addig sem szép, ha a turistautat banánhéjak és almacsutkák szegélyezik.

Ibolya az erdőben

Védett növények

Megérkezett a vadnövények gyűjtésének az ideje, virágzik az ibolya, kandikál a medvehagyma. Aki gyűjteni szeretne, jó, ha tudja ennek is a törvényben foglalt szabályait: személyenként 2 kg a maximális gyűjthető mennyiség, csak saját felhasználásra. Az erdeinkben számos védett és fokozottan védett növény él, ezeknek károsítása: taposása, leszedése szintén több tízezres bírságot vonhat maga után. Az alapos növényismeret mellett ezzel is jó tisztában lenni!

Ezeket se hagyd ki!

Ibolya és medvehagyma

Csak olyan növényt gyűjtsünk, amelyiket biztosan ismerünk. A védetteket legfeljebb fotó formájában vigyük haza! Legyen nálunk kosár, papírzacskó a leszedett növények számára, hogy különösebb károsodás nélkül vihessük haza őket. A felhasználásukhoz sok ötletet lelnek a Vadon nőtt étterem című könyvben! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Olvassák hétről-hétre zöld gondolataimat! További kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!