Távol-keleti utazásokon és filmekben általában mindenki megcsodálja a bambuszkerteket, bambuszerdőket, és aztán felsóhajtanak: ilyet akarok én is a kertembe! A bambuszok ellenállóak, kevés gondozást igényelnek, a mi éghajlatunkon is szépen díszítenek. Azonban, ha nem figyelünk, könnyen átveszik a hatalmat a kertben.

Nem válogatós növény

Az arasznyi, kis kedves talajtakaróktól egészen a már erdőt formáló, 4-5 méter magasra megnövő fajtákig sokfélét választhatunk, a hely és a környezet ismeretében. Talajban nem válogatós, de előnyben részesíti a jó tápanyag-ellátottságú, nedvesebb földet. Szereti a napsütést, de árnyékban is megél. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Megtermett bambuszok

Hazai földben ne vágyakozzunk ilyen vastag bambuszokra

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Mire jó a bambusz?

A bambuszt őshazájában számtalan módon használják fel. Kora tavasszal kis hegyes rügyeit megeszik. Leveleit a pandák fogyasztják előszeretettel. A növény szárát, leveleit a textilipar használja, de készül belőle horgászbot, íj, bútor. A vastagabb, 11-15 cm átmérőjű, erős törzseket Ázsiában épületek állványozásánál alkalmazzák. Ilyenről ne álmodozzunk, mert hazai körülmények közt a bambusz jó, ha eléri az öt cm-es vastagságot.

Levélsusogás

A kínai kertkultúrában különös szerepe van a bambusznak, mert nem csak a növény küllemét, magasságát, terebélyességét, színét veszik számításba a kert megtervezésekor. Nagy figyelmet fordítanak a fajták kiválasztásánál arra, hogy miként susognak a levelek a szélben, hogyan dobolnak egymáson az ágak, az egymáshoz ütődő törzsek, milyen hangokat keltenek az esőcseppek a leveleken.

Télen is zöld a bambusz

Télen szépen zöldell

Ültetni csak szakemberrel

A bambuszültetést bízzuk szakemberre! A gyökérzetet gondosan a földbe ásott bambuszszegéllyel kell körülbástyázni. Ebben elég egyetlen kis repedés, rés, és a bambusz utat tör magának megállíthatatlanul. Egy fickós növény a föld alatti rizómájával feltörheti a járdát, kiszúrhatja a szigetelést, tönkre teheti a díszburkolatot.

Erős növény

Örökzöld, a leveleit folyamatosan cseréli, télen is a kert ékessége

Hatalomátvétel

A gyökérrendszer 10-15 méterre is képes elérni, és ha nem vagyunk résen, átveszi a hatalmat a kert felett. Éppen ezért alaposan meg kell gondolni, mielőtt bambusz telepítésbe fogunk: vajon kordában tudjuk-e tartani, nem bosszúság lesz-e a vége?

Bambuszerdő

A kerti bambuszerdő a vagányok birodalma

Ezeket is Halmos Mónika írta, kattints a címekre!

Bambusz a kertben

Ha mégis a bambusz mellett döntünk, gondosan készítsük elő a helyét a gyökereknek. Legyen állandó társunk a metszőolló, a kézifűrész, amelyekkel a törzseket ritkítjuk. A szorgalmasan levágott ágaiból virágkarók, kerti támrendszerek készülhetnek, a lehullott lombbal télen növényeket takarhatunk be. Kreatív kezek pedig pompás kerti- és lakásdekorációkat varázsolhatnak belőlük. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Olvassák hétről-hétre zöld gondolataimat! További kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Kiemelt kép: illusztráció