Egy zártkörű előadás keretében a diákok méltóképp búcsúztak el volt tanáraiktól, akiknek nem volt lehetőségük végigvinni az osztályaikat. Az előadás végén a színpadra lépett diákok Presser Gábor és Adamis Anna „Valaki mondja meg” című dalával fejezték ki tiszteletüket, melyhez a nézőtéren maradt diákok és a színészek is csatlakoztak. A megható jelenetről készült videót cikkünk végén tudod megnézni.

Újraegyesítés

Az utolsó osztálykirándulás a Radnóti Színház és a Publicis Groupe Hungary közös kezdeményezése, aminek az volt a célja, hogy újraegyesítse az elszakadt iskolai közösségeket, különös figyelmet fordítva a kirúgott vagy felmondott tanárokra – olvasható a Radnóti Színház közleményében.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Titokban tartották az akciót

„Gondos szervezés kellett hozzá, hogy titokban maradjon a tanárok előtt az akció. Sokat beszélgettünk az előadás előtt, felajánlottam a színház segítségét, bár a saját eszközeinkkel és a Radnóti Ifjúsági Műhely munkájával évek óta támogatjuk a diák- és pedagógustársadalmat” – mondta Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tiszteletadás

Kováts Adél szerint „ezzel a tiszteletadással a jelenlegi és volt tanárok vitathatatlanul fontos munkáját akartuk fókuszba emelni, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy az ifjúság és társadalmunk megőrizze morális tartását. Rengeteg segítséget kaptunk a jelenleg is aktív pedagógusoktól, a Tanítanék Mozgalomtól, a Publicis Groupe-tól, a 235 Productionstől és természetesen a diákoktól, akiknek ezúton is szeretnénk a köszönetünket kifejezni”.

Egy tanárról szól a darab

Az Istentelen ifjúság c. darab Ödön von Horváth ’30-as években íródott, a két háború közötti Németországban játszódik. Az előadás egy tanár hányattatásait mutatja be, aki szembe kerül kora ideológiájával és oktatási rendszerének propagandisztikus, igazságtalan mivoltával, ezáltal elveszíti a hivatását, de morális tartását talán megőrizheti.

Ma is aktuális a darab

„Nem véletlenül az Istentelen ifjúság köré épült az ötlet, hiszen a színdarabban erős párhuzam fedezhető fel a korabeli és a mai magyar viszonyok között, legyen szó az oktatás helyzetéről, a fiatalok morális dilemmáiról vagy a tanárok megbecsültségéről” – mondta Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója.

Sírtak a tanárok

„Megrendítő volt és felemelő. Megrendítő, ha belegondolok a magyar oktatás jövőjébe, és felemelő, ha belenézek a gyerekeim okos és világot megváltó tekintetébe. Felejthetetlen élmény volt, nem gondoltam, hogy ma erre jövök ide a Radnótiba. Most majd ide is ezer szállal kötődöm” – mondta búcsúzóul egy korábbi tanár.

Kirúgták a tanárokat

A pedagógusok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. Többen munkabeszüntetésbe kezdtek, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon a tiltakozásuk. Emiatt 2022-ben, több tanárt is kirúgtak, köztük a többeket a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A könnyfakasztó előadást itt tudod 2:40-től megnézni

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból – Adobe mesterséges intelligencia felhasználásával készült fotó