Volt olyan egészségügyi ellátó, ahol 100 orvos és szakdolgozó helyett csak 50 volt bent. De az ellenőrzések során találkoztak azzal is, hogy olyan betegeknek is rendeltek kaját, aki már egy hete elhunyt.

Folyamatosan lesznek az ellenőrzések

Amint arról korábban beszámoltunk, a Belügyminisztérium április végén úgy döntött, a hatékonyabb ellátás miatt ellenőröket küld a kórházakba. A cél a munkafolyamatok vizsgálata, a betegek jelenlétét pedig „vizuálisan ellenőrzik”. Az „egészségügyi ellenőrzés-felügyeleti szolgálat” vizsgálja a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását is. Azt is nézik, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e, és nem csak papíron számolja el a kórház az ellátását.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Járják a kórházakat az ellenőrök

Az ellenőrök több kórházra is lecsaptak az elmúlt napokban. Két budapesti intézményt, a János kórházat és a Jahn Ferenc kórházat, valamint több vidéki intézményt ellenőriztek. A dolgozók beszámolója szerint volt olyan ellenőri csapat, amely hajnalban csapott le egy-egy kórházi osztályra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megvannak az eredmények

Az egészségügyi ágazat ellenőrzésével kapcsolatban Urbán Zoltán, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárság, egészségügyi ellenőrzésfelügyeleti szolgálat rendőr dandártábornoka, főosztályvezetője a Kórházszövetség konferenciáján elmondta: előzetesen és utólagosan végeznek adatbekérések, a szenzitív érzékeny betegadatokat pedig kerülik.

Előre bejelentik az érkezésüket

Sehol nem zavarnak szakrendelést, előre bejelentik az érkezést az intézményvezetőnek. Tavaly a szakrendelőket, a háziorvosi rendszert, idén pedig átfogó ellenőrzéseket végeznek, egy-egy vármegyében az állami fenntartású intézményeket veszik górcső alá.

Javaslatokat fogalmaznak meg

Elárulta, hogy az ellenőrzési szolgálat javaslatokat fogalmaz döntéshozók számára és akkor válnak a hibalistáikon jelzett hiányosságok kötelező elemmé az intézményekben, ha az ajánlásaikra Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár vagy Pintér Sándor belügyminiszter rábólint, sorolta a rendőr dandártábornok.

A hiányosságok között említette

  • volt olyan intézmény, ahol 100 embernek kellett volna bent lennie, de délben csak 50 dolgozót találtak bent;
  • és előfordult, hogy hat napon át, egy elhunyt embert etettek az egyik kórházi osztályon.

Ezeket az osztályokat ellenőrzik

Az ellenőrzések során a belgyógyászati, a szülészeti, a sebészeti osztályokat, a csecsemő és gyermekgyógyászatokat, a sürgősségi, a kardiológia, a szemészeti, a neurológiai, a tüdőgyógyászatokat és az ortopédia osztályokat monitorozzák.

Megjelent a hisztipénz

A 2023-as bérvizsgálatok során 7551 orvos bérét vették górcső alá. Több mint kétezer orvos bére a kétszerese volt, mint a besorolt bére, ez két év alatt a költségvetésnek 6 milliárd forint többletkiadást jelentett. Erre reagálva Gárdos Csaba, a Magyar Államkincstár (MÁK), költségvetési felügyeleti igazgatója a MÁK ellenőrzéseivel kapcsolatban azt mondta, megjelent a hisztipénz az orvosok között.

Több kaját rendelnek

A betegnyilvántartásokkal kapcsolatban például az étkezési létszám lejelentése kapcsán sajtfecniket is találtak, ezeken a papírokon módosítják a betegek létszámát. A legnagyobb eltérés, amin az ellenőrük szeme is fennakadt az volt, hogy naponta 68-70-nel több ebédet főzettek le, ami évente 10 millió forint többletet jelent a költségvetésnek.

Nem kaptak zárójelentést

A zárójelentés kitöltése is sok esetben esetleges, sorolta a hiányosságokat a MÁK felügyeleti igazgatója. A betegek, amikor hazamentek a kórházakból a zárójelentésért jellemzően napokkal később kellett visszamenniük, ami szintén szabálytalan.

Munkaidőnyilvántartás

  • A munkavállalók 2 százaléka nem tudni merre jár munkaidőben
  • A jelenléti ívek olvashatatlanok, sokszor áthúzások vannak benne,
  • Az osztályos jelenléti íveken a dolgozók 50 százaléka volt jelen;
  • 48 százaléka valamilyen jogcímen igazoltan volt távol, szabadságát töltötte vagy betegállományban volt;
  • és 2 százalék nem tudott elszámolni azzal, hogy merre járt munkaidőben.

Elmaradt műtét

Górcső alá vették az elmaradt műtétek nyilvántartását is. Volt olyan indok, hogy azért maradt el a beteg műtétje, mert az orvos disznóvágásra ment. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció