A Belügyminisztérium szerint a kórházi osztályok leállása nem veszélyezteti a betegellátást. Az ellenzéki politikusok és a szakértők pedig riogatják a betegeket és a szakdolgozókat. A János kórházban az utóbbi napokban egyébként 6 osztály állt le, vagy csak minimális kapacitással működik, a Margit kórház pedig nem fogad gasztroenterológiai betegeket.

Leállás a János kórházban

Amint arról beszámoltunk, az utóbbi napokban, 5 osztály is csökkentett kapacitással működik a János kórházban. Ilyen például a kardiológia, a gasztroenterológia, az anyagcsere osztály, a neurológia valamint stroke-ügyelet sincs jelenleg az intézményben.  De van olyan részleg, mint például a traumatológia, amely egyáltalán fogad betegeket. Az intézkedés főleg a 2. kerületi lakosokat érinti, ugyanis őket egyáltalán nem látják el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Margitban is baj van

De a Margit kórházban is felfüggesztették a gasztroenterológiai osztály működését, amely azt jelenti, hogy a vérző betegeket, Buda és vonzáskörzetéből a pesti oldalon található intézményekbe szállítják át.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megszólalt az államtitkár

Takács Péter, egészségügyi államtitkár hétfőn azt mondta, a szabadságolások miatt vannak fennakadások, az ügyet pedig sokan félreértelmezik és rosszindulatúak kommentálják. Szerinte a fővárosban nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

A Belügyminisztérium is megszólalt

A kórházi osztályok leállásával kapcsolatban szerda este a Belügyminisztérium közleményt adott ki. Azt írják, „folyamatosak az egyeztetések a budai kórházakkal. Szerintük „a híresztelésekkel ellentétben egy beteg sem marad ellátatlanul.” Azt is közölték, hogy szerdán a budai kórházak vezetői egyeztettek Takács Péter államtitkárral.

„Riogatják a betegeket”

Az államtitkár az egyeztetés elején leszögezte: „az egészségügyi kormányzat számított arra, hogy a bérnővéreket kizsákmányoló profitéhes vállalkozások hergelésének ellenzéki politikusok és magukat szakértőnek nevezők is felülnek, és a politikai haszonszerzés érdekében attól sem riadnak vissza, hogy a szakdolgozókat és a betegeket riogassák.”

Megszűnt a „bérnővér”-ség

„2023. január 1-je óta hatályban van az a rendelkezés, amely szerint az egészségügyi szolgáltatók alaptevékenysége körében a munkaerő-kölcsönzés nem alkalmazható, a felek ezekkel a szerződésekkel legkésőbb 2024. január 31-ig kötelesek elszámolni egymással. Ezzel végleg megszűnt annak a lehetősége, hogy a betegellátásra fordítandó közfinanszírozásból profitorientált vállalkozások fölözzék le a hasznot munkaerő-kölcsönzés címén” – írja közleményében a belügyi tárca.

Összedolgoznak a szervek

A minisztérium szerint az intézkedések nem veszélyeztetik a betegek ellátását. Az egészségügyi államtitkárság az Országos Kórházi Főigazgatósággal és az Országos Mentőszolgálattal együttműködve folyamatosan nyomon követi a budai kórházak helyzetét annak érdekében, hogy a betegek ellátása mindenhol folyamatos és zavartalan legyen. „Egy beteg sem marad ellátatlanul!”

Nem volt fűtés

A János kórházban például késő ősszel leállt a fűtés a gasztroenterológiai osztályon. A betegek fáztak, az orvosok pedig kabátban gyógyítottak. Az osztályt néhány hét múlva átköltöztették a tavaly felújított Kútvölgyi Tömbbe. De a psziciátrián sem volt fűtés, ott úgy oldaották meg a problémát, hogy a betegek többségét hazaküldték, új betegeket pedig nem fogadtak több héten keresztül.

Szolnoki kórház

Az említett budapesti intézmények mellett néhány megyei centrum kórház is érintett az osztályok leállásában. A Jász-Nagykun-Szolnok Hetényi Géza Centrum Kórházban, az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik immár mondhatni hagyományosan, ugyanitt a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás nem lesz elérhető, és szűnik meg a teljes kapacitása ebben az évben.

Egri kórház

A Heves Megyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, az ügyeleti időben érkező betegeknek Debrecenbe kell menni ellátásért.

Tatabányai kórház

A Komárom-Esztergom megyei Szent Borbála Kórház az urológia ügyeletei és fekvőbeteg szakellátást továbbra sem tudja biztosítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Takács Péter pályafutása

Takács Péter, jelenlegi egészségügyért felelős államtitkár 2015-2017 között a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak finanszírozási osztályvezetője és járóbeteg-ellátási igazgatója volt. Majd 2019-2020 között az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő megbízott főigazgatója volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: János kórház – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu