Szerdán, ismét összeült a kormány a Karmelita-kolostárban. Néhány jó hírt Orbán Viktor közösségi oldalán már aznap bejelentett a miniszterelnök: nő a kötelező akciózás mértéke és az infláció letörése is jó úton halad. 

Emelkedik az akciózás mértéke

Augusztus 1-től 10%-ról 15%-ra emelik a kötelező akciózás mértékét, és kiterjesztik további termékekre – írta szerdán Orbán Viktor Facebook oldalán. Ugyanezt erősítette meg a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely is. . A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt vannak a részletek 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a részleteket is: ami eddig árstopos termék volt, az augusztustól kötelező akciós termék lesz, aminek mértéke 15 százalékra nő. Ezekkel az intézkedésekkel tudjuk csökkenteni az inflációt – tette hozzá Gulyás Gergely.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kötelező akciózás 

A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1.-től kötelesek voltak bevezetni, és az szeptember végéig tart. Az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart. 

Ez a szabály 

Az üzleteknek a kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal szükséges kedvezőbb áron kell értékesíteniük. 

Termékkategóriák

A kötelező akciózást 20 termékkategóriában kell alkalmazni, többek közt a baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők esetében. . 

Infláció letörése 

„A gazdaság terén jelenleg az infláció letörése a legfontosabb feladat, ennek érdekében a kormány hatásos intézkedésekről döntött például a boltok kötelező akciózásáról és az online árfigyelő rendszer bevezetéséről” – mondta a kormányülés után a miniszterelnök sajtófőnöke. 

Egyszámjegyű infláció 

„A kormányülésen megvizsgálták az infláció elleni harc eddigi eredményeit, és megvizsgálták, milyen további lépéseket kell tenni az egyszámjegyű infláció mielőbbi elérése érdekében” – mondta Havasi Bertalan.

Nem lesz akció a kisboltban

A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik, ezért a szegényebb népességű falvakban még nagyobb áremelkedést okozhat az árstop kivezetése. A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet – ismertette a közgazdász.

Legnagyobb drágulás

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Átlagon felüli emelkedés

Az Eurostat szerint az EU-ban nálunk drágultak legnagyobb mértékben a zsír- és olajfélék: tavalyhoz képest 33 százalékos áremelkedést mértek idén márciusban, 10 százalékkal magasabbat, mint a tagállamokban átlagosan. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció