Újra megfeszített küzdelem folyik a kórházak intenzív osztályain a koronavírusos betegek életéért – számolt be az M1 aktuális csatorna péntek este. A Híradóban azt is elmondták: a Covid-osztályon azt tapasztalják, amikor a beoltatlan betegek kikerülnek a kórházból, szinte minden esetben meggondolják magukat és úgy döntenek: mégis kérik az oltást.

A Honvédkórház Covid-osztálya

Még egy év sem telt el azóta, hogy az M1 stábja exkluzív interjút készített budapesti Honvédkórház Covid-intenzív osztályán, ahol a legsúlyosabb állapotban lévő betegek gyógyulásáért dolgoznak a szakemberek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Heroikus küzdelem

Most ismét beengedték a stábot, hogy mindenki láthassa: heroikus küzdelem folyik a betegek életéért. Az ott dolgozó szakemberek azt mondják, hogy még ennyi idő után sem biztos, hogy az emberek megértik: életbevágóan fontos az oltás.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Elhunyt beteg

Amikor az M1 stábja a kórteremben forgatott, az egyik betegágyon egy elhunyt feküdt, aki nem sokkal korábban belehalt a koronavírusba. Emiatt az M1 Híradójában kegyeleti okokból ki is takarták a kép egy részét.

Sokakat nem lehet megmenteni

Elhangzott: a lélegeztetésre szoruló fertőzöttek többsége nem kérte az oltást, sokuk állapota pedig olyan gyorsan romlik, hogy már nem tudják őket megmenteni. Deim Zsolt, egy oltatlan beteg az M1-nek úgy nyilatkozott: eddig megpróbálták oltás nélkül. Azzal, hogy már átestek a betegségen, be kell látni, “hogy ez nem megy nélküle” – fogalmazott.

Látszik az oltások hatása

“Ha én egyszer innen kijutok és felépülök, akkor én mindenféleképpen be fogom magamat oltatni” – szögezte le Deim Zsolt. Péter Ádám, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakorvosa azt mondta: határozottan látszik az oltások hatása. Több szempontból, egyrészt oltással ritka, aki az intenzív osztályra kerül. Előfordul de arányában sokkal-sokkal ritkábban, mint oltatlanul. “Másrészt aki oltás után kerül ide az intenzív osztályra, az sokkal jobb eséllyel kerül ki innen élve” – emelte ki.

Mindenki vegye fel az oltást!

Péter Ádám is arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki vegye fel az oltást, mert a járvány negyedik hullámának megfékezéséhez erre van szükség.

Ez is érdekelhet:

Zacher Gábor is megszólalt

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Zacher Gábor toxikológus a Klassszis műsorában beszélt a koronavírussal kapcsolatos jelenlegi állapotokról. Mint mondta, most még tolerálható a helyzet, sok a lélegeztetőgép, van elég gyógyszer, illetve védőfelszerelés is, a kérdés már csak az, hogy a humánerőforrással mennyire bírja a szakma. A szakember ezen felül beszélt arról is, hogy bizony hiába a két oltás, az nem véd meg a covidtól, pláne ha régen adatta be valaki.

Ezt hiányolja

Zacher Gábor a műsorban arról is beszélt, nagyon hiányolja, hogy Kásler Miklós sehol sem nyilatkozik a pandémiás helyzetről, pedig véleménye szerint a jelenlegi kivételes helyzetben igenis fontos lenne, ha végigjárná az egészségügyi intézményeket. Ezen felül kiemelte, hogy bár újra erősen meredeken ível felfelé a járványgörbe, a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal nem egészségügyi információkkal van tele, hanem inkább politikai híreket tartalmaz. 

Lejárt védettség

Arról is beszélt, hogy a hatvani kórházba bekerült koronavírusos betegek mintegy 85 százaléka nem vette fel a vakcinát, a maradék 15 százalékból pedig 7-8 beteg olyan, akiknek kvázi lejárt a védettségük, mert már túl régen adatták be a második védőoltást. “Ezért olyan is lélegeztetőgépre kerül, aki kétszer oltott, de régen. Itt jön be a harmadik oltás jelentősége.” – Zacher ezért kiemelten kérte, hogy aki csak teheti, vegye fel a harmadik oltást, szemlézte a beszélgetést az Index az mfor.hu alapján.

A negyedik hullám tetőzése

A negyedik hullám tetőzése kapcsán azt mondta, egyelőre nem lehet tudni, mikor lesz a csúcs, ám hozzátette. “A december kiélezett lesz, hiszen a karácsony miatt mennek bevásárolni és ajándékot venni az emberek, állítólag idén tízezerrel többet szeretnének költeni, amire számít is a kereskedelem. Mindenesetre a Télapó nem feltétlenül fog szép ajándékot hozni nekünk, erre a szennyvíz-adatokból lehet következtetni.”

Lesz-e teljes lezárás?

A szakember úgy véli itthon nem kell teljes lezárásra számítani, ám úgy gondolja, az előfordulhat, hogy az oltatlanokat jelentős mértékben korlátozzák majd.

Nem leányálom

“Megtanultuk, hogy a Covid-osztályon való munka nem leányálom, heti 168 órás jelenlétről van szó, ömlenek a betegek a sürgősségi osztályokra, akiknek 20-25 százaléka szorul felvételre, árulta el a doktor.”

Ausztria bezárt

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót, ahol bejelentették: hétfőtől 10 napra lezárják az országot.

10 napos lezárás

Ausztriában a koronavírus járvány miatt már korábban is több korlátozást bevezettek, azonban azok elsősorban az oltatlanokat érintették. Ezúttal viszont az oltottak sem mentesülnek az intézkedések alól. Az új rendelkezéseket a Kurier szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP), Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) és a Zöldek is támogatták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: M1 Híradó videorészlet