A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet számításai szerint, ha nem változik Magyarországon a helyzet, vagyis nem lesznek szigorítások, az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, naponta pedig 220-an fognak meghalni. Szombaton 1086 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Megbízható adatok

A Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával létrejött, a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet.

Mindenki rájuk figyel

A koronavírus-világjárvány kezdete óta mindenki figyel rájuk, mert kifinomult matematikai modelljeik jó közelítéssel képesek előrejelezni, hogy az adott pillanatban érvényes folyamatok milyen jövőt vetítenek előre – írja a Magyarhang.org

Katasztrófális helyzet

Az aktuális előrejelzésük szerint, ha Magyarországon a jelenlegi trendek folytatódnak, nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a helyzet. Az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.

Kórházi ágyak

És ez még csak nem is a legrosszabb forgatókönyv, miközben még így is jóval meg fogja haladni a kórházi kezelésre szoruló betegek száma a rendelkezésre álló kapacitásokat.

Napi 3 ezer új fertőzött

A napi új fertőzések számát előrejelző grafikon szerint – amely a valószínűsíthető összes új fertőződést jelöli – mostanság körülbelül háromezer ember fertőződhet meg naponta. 

Járványcsúcs

Járványcsúcsot egy hónap múlvára jósolnak, a mostani trendek alapján több mint 35 ezer napi új esetet várnak, amelyet alacsonyabb számok követhetnek.

Intenzív osztályi ágyak

A kórházi kapacitásról azt írják, nem a sima kórházi ágyak okoznak problémát, hanem azzal lesz a baj, hogy sokkal többen lesznek azok a betegek, akik intenzív ellátásra szorulnak, mint ahány ilyen ágy van jelenleg az országban.

Lehetne tenni a katasztrófa ellen

Hangsúlyozni kell, hogy ezek modellszámítások, és sokat lehet tenni azért, hogy ne következzen be a jövendölt katasztrófa. A portál szerint a hatóságok és a kormány jelenlegi viselkedése nem abba az irányba mutat, hogy mindent meg kívánnának tenni annak érdekében, hogy ne haljanak meg a következő hónapokban ezerszámra a legkiszolgáltatottabb honfitársaink.

Felfutó ágban vagyunk

A koronavírus-járvány második hullámának felfutó, aktív szakaszában vagyunk, nő a fertőzöttek száma – közölte az országos tisztifőorvos.

1000 felett az új esetek száma

1086 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 29 717 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 812 főre emelkedett, 6824-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 081 fő. Az aktív fertőzöttek 36 %-a, az elhunytak 52 %-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 704 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 43-an vannak lélegeztetőgépen. 

Kiemelt kép: