Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség pénteken.

Horváth Csabával

Közleményükben azt írták: a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a 14. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Vesztegetés látszata

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti – tették hozzá. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – írta a Legfőbb Ügyészség, megjegyezve, hogy a büntetőeljárás Tóth Csaba országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyanúsítják a zuglói polgármestert

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán jelentette be, hogy korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus. Közleményükben akkor azt írták: a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

Házkutatás

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust, erről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk.

Kapcsolódó:

Ezt mondta Horváth Csaba

Mint megírtuk az ügy kapcsán megszólalt Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is, aki posztjában a házkutatás napján azt írta: “Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. Az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerjük, de mindenben együttműködünk az ügyészséggel. Amint többet tudunk, tájékoztatjuk a közvéleményt.” 

Zuhanyzás közben jöttek a nyomozók

„Reggel 7-kor zuhanyozok, a feleségem kopogtat a zuhanyzó ajtaján, hogy „jöttek az ügyészek” – kezdte a szerdai nap történetét Horváth Csaba. A politikus az ATV-ben azt mondta, egészen szürreális volt, hogy hozzá ügyészek érkeztek. Lement hozzájuk és megkérte őket, hogy várjanak, mert éppen útnak indították a családot.

Kapcsolódó:

Szürreális volt

Horváth Csaba elkészítette gyermekei uzsonnáját, a felesége pedig elvitte őket iskolába. Azt mondta, az is szürreális volt, hogy közben „nyolc marcona ember ott állt”, ők pedig folytatták a reggeli készülődést. Elmondása szerint nem tudta, hogy miért érkezett a házába 8 nyomozó.  

Nem kerestek semmit

Miután a felesége elment a gyerekekkel, elkezdődött a házkutatás. Horváth Csaba szerint a hatósági embereken látszott, hogy nem keresnek semmit. Belenéztek a karácsonyfadíszeket tároló dobozba, „de látszott rajtuk, hogy nem az volt a cél, hogy találjanak valamit, hanem volt egy elvégzendő feladatuk”, amelyet teljesíteniük kellett.

Nem ő szerepel a közleményben

Horváth Csaba a történtekre reagálva az ATV-ben azt mondta, hogy ügyészségi közleményben szereplő helyi politikus, aki a gyanú szerint háromszor 3 millió forintot vett fel, az nem ő, mert ő a vizsgált időszakban nem volt helyi politikus.

Politikai támadás

A politikus fontosnak tartotta elmondani, hogy azon a 8 emberen, aki a lakásában házkutatást végzett, „látszott, hogy feszélyezve érzi magát. Kezdődött Iványi Gáborral, ma én voltam a soron, holnap valaki más lehet. A rendvédelmi dolgozók pedig akiknek ezt el kell végezniük, jól láthatóan ők maguk is szégyellik” – mondta Horváth Csaba.

Ha győz az ellenzék…

A politikus szerint a néhány hét múlva esedékes választáson az is eldől, hogy olyan országban akarunk-e élni, ahol politikai megrendelésre hatósági emberek szállnak meg ellenzékieket. Azt mondta, hogy garantálni tudja, hogy az ellenzék győzelme esetén a rendvédelmi dolgozók soha nem fognak politikai megrendelést kapni.

Mentelmi joga lesz

Horváth Csaba az ATV műsorában azt is elmondta, tud arról, hogy az ügyészek egymás közt beszélgetve azt mondták, hogy ennek az ügynek „péntek előtt meg kell lennie”, ugyanis akkor lesz hivatalos az ellenzék közös listája, amelyen ő is szerepel. Onnantól pedig mentelmi joga van.

Ha kérik, lemond

Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, ezután le kellene mondania a listás helyéről, azt válaszolta, ha az Egységes Magyarország szövetsége azt kéri tőle, akkor az már másik történet lesz. Azt mondta, még ha országgyűlési képviselői is lesz, akkor lemond a mandátumáról, mert Zugló polgármestere szeretne maradni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Horváth Csaba – Forrás: Facebook/Horváth Csaba/BPK-montázs