Napjainkban már számos természetes és mesterséges építőanyag közül válogathatunk, ha családi ház építésébe kezdünk, és egyre többen ismerik fel a bio- és öko-építőanyagok előnyeit.

Miért fontos az építőanyag fajtája?

A természetes építőanyagok és az építkezéseknél rendszerint használt mesterséges építőanyagok árait összehasonlítva jelentős eltérés tapasztalható, azonban ha környezetkímélő, környezettudatos megoldásokat keresünk, ez lesz az az út, amin el kell indulni.

Az épületek energiahatékonysága a fenntartható fejlődés szempontjából lényeges tényező, és az emelkedő energiaárak miatt is a hagyományos építészeti megoldások átgondolására késztet. Sinóros-Szabó Balázs vezetésével az Aktív Passzív Stúdió passzívházak tervezését vállalja egyedi elképzeléseknek megfelelően.

Amennyiben a korszerű elvek mentén kívánunk építkezni, az épületek minél kisebb környezeti terhelést kell jelentsenek, minél kisebb energiafelhasználásúak kell legyenek. Ez pedig a környezetbarát építőanyagok és technológiák révén valósítható meg.

Energiatudatos variációk családi házra

Az EU-s szabályozás hatására hazánkban is a közel nulla energiaigény vonatkozik az újonnan épített családi házakra, amely új megoldások alkalmazására serkenti a tervezőket, kivitelezőket. Az energetikai előírások szigorítása hozta előtérbe a passzív- és az aktívházakat. 

Az aktívház számos ponton figyel a minimális környezetterhelésre, míg a passzívház az alacsony energiafelhasználást helyezi előtérbe, ennek révén járul hozzá a környezet védelméhez.

Hogy kinek melyik megoldás lesz a megfelelő, az elképzelések, igények, a költségvetés és a megvalósíthatóság függvénye. Mindkét típus esetén jelentős energiaköltséget takaríthatunk meg. A legjobb megoldást egyébként a két épülettípus ötvözése hozza.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőanyagok kérdése nem csupán az egészséges lakótér kialakítása szempontjából lényeges, de az energiaráfordítás, vagyis az építőanyag-életciklus szempontjából is.

Meg kell vizsgálni, hogy az építménynek egész élettartama során, az építőanyagok gyártásától kezdve az épület üzemeltetésén át a ház lebontásáig, illetve az építőanyagok lebomlásáig, újrahasznosításáig milyen környezetterheléssel jár. Olyan építőanyagok használata javasolt, amelyek a teljes életciklusa alatt a lehető legkevesebb energiát igényli.

Az épületek energiahatékonysága, vagyis minél alacsonyabb – és lehetőleg megújuló energiákból történő – energiafogyasztása ma már követelmény az új építések esetében, de a keletkezett hulladék és szennyvíz mennyisége, minősége még nem. 

Környezettudatos választás

Napjainkban a bio- és öko-építőanyagok környezettudatos választást jelentenek, bár ma már ezek esetében sem olyan alacsony a környezeti terhelés, mint régen, viszont ma az épületek energiafelhasználása minimálisra csökkenthető a korszerű technológiák révén.

Építésnél mérlegelni szükséges a különféle megoldások valamennyi aspektusát, mind az energiafelhasználásra, mind a környezetkárosító hatásokra vonatkozóan.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: aktivpassziv.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.