Kórházba került Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, miután elkapta a koronavírust és a tünetei egyre súlyosabbak lettek. Az elmúlt egy évben több politukus esett át a fertőzésen, volt akit a csoda mentett meg. Közben Rusvai Miklós virológus már az ötödik és hatodik oltás szükségességéről beszél, miközben a nemzetközi kutatások szerint jelentősen visszaesett az oltások hatékonysága. Mikor lesz így vége ennek az egész COVID-őrületnek?

Kórházban kezelik

Elkapta a koronavírust és súlyosbodó tünetei miatt kórházba került Kósa Lajos, a Fidesz képviselője. A Blikk úgy tudja a politikust harmadik napja Debrecenben kezelik. Az információt a párt frakciója is megerősítette. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pozitív lett a tesztje

Kósa Lajos COVID-tesztje szombaton pozitívnak bizonyult. A Kenézy kórházban kap ellátást, az állapota stabil, kielégítő – közölte a lap érdeklődésére hétfő kora délután a frakció sajtóosztálya.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

A miniszter is elkapta

Nem Kósa Lajos az első kormánypárti képviselő, aki elkapta a koronavírust. Legutóbb Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy megfertőződött és nincs túl jól. Ő korábban két Sputnyik és egy Jansen oltást kapott.

Lélegeztetőgépen a politikusok

Idén januárban lélegeztetőgépre került Bányai Gábor fideszes országgyűlési képviselőt, akit sokáig kórházban kezeltek a koronavírus miatt. Aradszki András, Érd környékének az országgyűlési képviselője szintén lélegeztetőgépen volt, másfél hónap kórházi kezelés után győzte le a vírust.

111 nap a kórházban

Júniusban arról szóltak a hírek, hogy összesen 111 napig kezelték kórházban Bányai Gábort. A politikus a kórházból való távozásakor elmondta, miként élte meg a betegséget, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie, illetve hogy miként látja a betegség után a világot.

Elsorvadtak az izmai

„Gyakorlatilag az izmaim elsorvadtak, közel 30 kilót fogytam, tele van a testem szúrások helyével, és sajnos felfekvések is keletkeztek rajtam. Sok-sok segítségre szorulok a napi teendőim elvégzésében, amelyben a felállás is nehézség, de élek – mondta a politikus a nyár elején.

Búcsúzó üzeneteket küldött

„A halasi járványkórházba kerülésemig gyakorlatilag minden tiszta. Tudtam, hogy vírusfertőzött lettem és éreztem, hogy ez nálam nem lesz könnyű lefolyású. Fulladtam. Nem volt kérdés és nem is az én döntésem volt, hogy a kórházban kötöttem ki. Megvan, ahogy besegítenek a mentőbe, és emlékszem arra is, hogy a betegágyból még búcsúzó üzeneteket küldtem a telefonomról. Aztán valaki szkafanderben kivette a kezemből a készüléket” – emlékezett vissza betegségének kezdetére Bányai Gábor.

Tüdeje elkocsonyásodott

Az orvosokat nagyon aggasztotta, hogy a tüdeje elkocsonyásodott és alig 10 százaléknyi lélegzőfelülete maradt. Emiatt felmerült a tüdőtranszplantáció lehetősége is, de május végén javulni kezdett az állapota, és ezáltal a tüdeje is kitisztult.

Bekövetkezett a csoda

„A fordulópont május közepén, Pünkösd idején következett be. Egy vizsgálati komplikáció miatt haladéktalanul le kellett kerülnöm a műtüdőről, amire a szervezetem nagyon jól reagált, és ezután következett a csoda, tisztulni kezdett a tüdőm, ami jelenleg olyan egészséges, mint korábban. Napok alatt akkorát javult, hogy az orvosok nem hittek a szemüknek. Ezután nagyon gyorsan lekerültem a lélegeztetőgépről is.” – mondta az országgyűlési képviselő, aki azóta is mindenkit az oltás felvételére kér.

Ébredés után sírt

A politikus felidézte az ébredés utáni pillanatait is: „Beöltözött embereket láttam, nem tudtam, hol vagyok, haza akartam menni, sírtam. Beszélni nem tudtam, miközben közölni akartam a gondolataimat, a kéréseimet. Semmim nem mozgott, nem éreztem a végtagjaimat. Szellemileg ép, de mozdulatlan, kommunikálni képtelen lény voltam. Előfordultak olyan pillanatok, amikor legszívesebben meghaltam volna a fizikai, lelki gyötrelmek miatt”.- tette hozzá a képviselő.

Az első megbetegedett politikusok

A kormánypárti politikusok közül elsőként Hollik István kapta el a vírust, egy évvel ezelőtt pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megbetegedett. Szinte napra pontosan egy éve ezt nyilatkozta: “A tüdőgyulladástól eltekintve az összes többi tünetet produkáltam. Sajnos a vírus engem is elgyengített. Naponta általában 15 kilométert futok, most, ha rágondolok, akkor is elfáradok, ha sétálok egy kicsit a lakásban, akkor is elfáradok. Holnap lesz a következő orvosi felülvizsgálat.

2 millió ember kapott keleti vakcinát

Egy évvel ezelőtt már tudtuk, hogy lesz vakcina. Elsőként a Pfizer érkezett meg decemberben, majd jött kínai Sinopharm és orosz Sputnyik, Moderna és Jansen. Magyarországon csaknem 2 millió ember kapott keleti vakcinát. A Sputnyikot azóta sem ismerte el az Európai Unió, de még a WHO sem. MAI HÍR: Nem engedi be Amerika a Szputnyikkal oltott utasokat, Magyarországon közel 1 millió ember kapott orosz vakcinát

Az oltottak is megbetegedhetnek

A kormánypárti politikusok tavasszal látványosan oltatták magukat kínai vakcinával, majd Gulyás Gergely miniszter az egyik kormányinfón arról beszélt, hogy a Sputnyik az egyik legjobb oltás. A friss adatok szerint dübörög Magyarországon a járvány, azok közül is sokan megbetegszenek, akik oltást kaptak.

Csend az oltások hatékonyságáról

A kormány nem ad tájékoztatást arról, hányan vannak kórházban azok közül akik kaptak oltást. Bizonyára van ilyen adat, de akkor azt is el kellene mondani, hogy milyen vakcinát kaptak a megbetegedett emberek. Az ATV híradója megkereste a koronavírus sajtóközpontot, ahol csak annyit közöltek, hogy az adatok azt jelzik: a vírust egyformán elkaphatják az oltottak és az oltatlanok is, de az oltottak kevesebb, mint egy százaléka betegszik meg.

Mikor lesz vége?

Rusvai Miklós akadémikus víruskutató ma már a negyedik oltás lehetőségéről beszélt. „El kellene gondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át koronavírus fertőzésen” – mondta, majd hozzátette: a három oltás sem jelent teljes védelmet a megfertőződés ellen, de az oltottak sokkal enyhébb tüneteket produkálhatnak betegen.

Ötödik, hatodik oltás

„A negyedik oltás akkor válik szükségessé, és persze az ötödik és a hatodik is, ha nem fertőződünk közben, ha már egyszer túléltük a fertőzést, onnantól kezdve legalábbis én úgy gondolom, hogy a szervezetünk bizonyított, és esetleg nem is lesz szükség további oltásokra” – mondta Rusvai Miklós. Ezek után egyre többen teszik fel a kérdést: mikor lesz vége? Aki hajlandó oltakozni, annak minden járványhullám előtt, félévente újabb oltást kell majd felvennie, vagy jobban járunk a fertőzéssel?

Csökken a vakcinák hatékonysága

Egy friss amerikai tanulmány szerint a Moderna vakcina hatékonysága fél év alatt 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant – írta meg a HVG a Science című tudományos folyóiratra hivatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kósa Lajos – Forrás: ATV