Bár egy rövid ideig még élvezhetjük a késő nyári melengető napsugarakat, de pár hét múlva elkezd majd hűlni az idő, újra előkerülnek a pulóverek és a hosszú nadrágok, és ismét elkezdhetünk fűteni is. 

Sok háznál ezt még mindig fával oldják meg, különösen mióta a gáz és az elektromos áram jelentősen megdrágult. Ez a fajta fűtési mód viszont igényel némi előkészületet, cikkünkben pedig most sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat. 

Ellenőrizzük, hogy megvannak-e a fafeldolgozáshoz szükséges eszközök!

Mivel a hasított tűzifa ára elég magas, ezért sok család méterfa formájában vásárolja meg a tüzelőt, amit aztán otthon ők maguk darabolnak össze és hasogatnak fel. Ehhez a művelethez viszont mindenképp szükség lesz egy jó minőségű fűrészre és fejszére.

Az előbbiből vásárolhatunk kézit vagy motorosat, az utóbbiból pedig célszerű prémium terméket, például a Fiskars & Gerber termékek webáruházának fejszéit választani. A Fiskars fejszék többféle méretben kaphatóak, így mindenki megtalálja azt a súlyt és nyélhosszt, ami számára a leginkább megfelelő.

Egy éles pengéjű, megfelelő súlyelosztású fejszével a tűzifa hasogatása nem hosszas kínszenvedés, hanem egyszerű és gyors munka. Egy határozott lendítés, és az éles penge máris kettévágja a rönköt, a fej nem szorul bele, és nem kell kétszer-háromszor belevágni, hogy végre kettéhasadjon. Az összeillesztés pedig tökéletes, emiatt nem kell attól tartani, hogy egy lendületes mozdulatnak köszönhetően a fej leesik és balesetet okoz. 

Ha a meglévő, ósdi fejszénkre a fentiek nem igazak, akkor érdemes mielőbb beszerezni egy újat, hogy a télre szánt tüzelőt majd azzal apríthassuk fel. Lehet, hogy némi nehézség árán a jelenlegivel is elboldogulnánk, viszont egy jó fejszével sokkal hamarabb végzünk, így sokkal több szabadidőnk marad. Ezt a tényezőt is mérlegeljük.

Hol tároljuk a felaprított tűzifát?

Miután a fát hasábokra vágtuk, a fűrész és a fejsze pedig megpihen a fészerben, a teendők sora még nem ért véget, hiszen a fát be is kell hordani egy védett helyre. Mindenképp úgy tároljuk, hogy ne érje nedvesség és pára. Tehát egy fedett, száraz, jól szellőző helyen. A legjobb e célra egy melléképület, de ha ez nincs, akkor egy fóliával három oldalról körbevont féltető is megfelel. 

A fahasábokat úgy pakoljuk egymásra, hogy a rakás stabil legyen és a fadarabok megtámasszák egymást. Ha több sorba rendezzük, akkor hagyjuk közöttük némi helyet, hogy szellőzhessenek, így a belső hasábok sem nedvesednek át. 

Mindig száraz fával tüzeljünk!

Nedves fával fűteni egyáltalán nem gazdaságos vagy hatékony, hiszen égés közben a víz párolgása elnyeli a hőenergia nagy részét, a vízgőz pedig károsíthatja a fűtőrendszert. Nem beszélve arról, hogy a fűtőértéke is alacsony, így hiába fogy el sok fa, mégsem lesz benn meleg. 

Ha frissen vágott fát vásároltunk, a fejszével történő hasogatás után várjunk 1-2 hetet a behordással, ezalatt a nap remekül kiszárítja. Ha pedig tároláskor nedvesedett be, akkor felhasználás előtt pár nappal vigyünk egy nagyobb adagot egy száraz, meleg helyre.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: finnshop.hu

Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.