Az agglomerációnak nem csak dugókkal teli jelene, hanem látványos múltja is van. A Fortepan, digitális archívumának segítségével utazzunk vissza az időben, lássuk, hogyan nézett ki egykor az agglomeráció.

1926 | Göd – Alsógöd

Az időutazásunkat kezdjük 1926-ban az alsógödi vasútállomáson. A fekete füsttel érkező gőzmozdonyra az akkori divatnak megfelelően öltözködött úriasszonyok és urak várnak. A hölgyek fehér galléros ruhákban, kalappal várják a vonatot.

1934 | Szigetszentmiklós – Lakihegy

A napjainkban az M0-ásról is jól látszó adótorony 1933-ban épült, ez a fotó egy évvel később, 1934-ben készült. A 314 méter magas adótorony azóta is Magyarország legmagasabb építménye. Korábbi cikkünket itt lehet elolvasni erről a páratlan toronyról

a 314 méter magas lakihegyi antennatorony 1933-as átadása óta Magyarország legmagasabb építménye.

1940 | Szenendre

Kiemelt képünk (a cikk tetején) és itt alább a Preobazsenszka templomról 1940-ben készült kép látványosan mutatja meg az utókornak, mit okozhat egy jeges áradat, hogyan öntheti el a víz a Duna korzót, miért van szükség a mobilgátra. Az erről szóló cikkünket itt lehet elolvasni. 

Bogdányi utca, Preobrazsenszka templom.

1955 | Dunaharaszti

Alább Dunaharasztit látjuk 1955-ben. Kendős asszony biciklizik az akkor nyilvánvalóan nem túl forgalmas, a jelenleginél sokkal keskenyebb 51-es úton. Ha jobban megnézzük a képet, még az alsónémedi elágazást is felfedezhetjük.

1960 | Érd

1960-ban ilyen buszokkal lehetett Érdre utazni. A helyi megállóban a Mávaut felirat hirdeti, hogy közel van a vasútállomás. A buszmegálló láthatóan nem volt még leaszfaltozva és a vasút felé vezető utca is földesnek látszik.

1970 | Gyömrő

Itt pedig a mai Gyömrői Polgármesteri Hivatal építését látjuk. 1970-ben TÖVÁL-székháznak épült, később lett belőle városháza.

1980 | Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastély 1980-ban bizony ilyen rossz állapotban volt. A Grassalkovich-kastélyt 1990-ben hagyták el a szovjet csapatok, szerencsére a nagy részét azóta szépen felújították.

Képek forrása: Fortepan.hu