Itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon sokszor írtunk arról, hogy az önkormányzatok tehetetlenek, mert lényegében semmilyen befolyásuk nincs a településükön épülő ingatlanokra, ezért rengeteg a szabálytalan építkezés és az átverés. Most kiderült, a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium átalakítaná a jelenlegi építési szabályokat, rendet tennének az agglomerációban is.

Egyre többen laknak Budapest környékén

Az agglomeráció népességszáma évről-évre jelentősen nő, egyes szakértők szerint 25 év múlva Magyarország lakosságának akár a 60 százaléka is Budapest 100 km-es körzetébe, az úgynevezett nagy-agglomerációba költözhet. Jelenleg a főváros körüli kis-agglomeráció, a 30 km-es gyűrű a legfelkapottabb. Lakóparkok, családi és társasházak nőnek ki egymás után a földből, egyre többen költöznek a Budapest környéki településekre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem kell engedélyt kérni

Az építési szabályok támogatják a gyors lakosságszám növekedést. Az érintett önkormányzatok nehezményezik, hogy a 2016-ban bevezetett rendelkezések értelmében nem tudnak beleszólni saját településképük alakulásába. Aki magának építkezik, annak egyáltalán nem kell engedélyt kérnie, az ingatlanfejlesztők pedig ezer négyzetméterig mentesülnek ez alól.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Probléma a településeken

Pártállástól függetlenül szinte mindegyik polgármesternek problémát jelentenek a jelenlegi laza szabályok. Nemrég írtuk meg, hogy a kormánypárti vezetésű Zsámbékon, hogyan próbáltak szigorítani az építési szabályokon. Horváth László, Zsámbék polgármestere és Marthi Zsuzsa, a kisváros főépítésze nemrég az alábbiakat nyilatkozta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak:

Új jelenség ütötte fel a fejét

„A hatályos Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) túlságosan megengedő, így a kitelepülési hullám erősödésével új jelenség ütötte fel a fejét a városban, miszerint a már beépült egylakásos családiházas környezetben több lakásos kistársasházakat kezdtek építeni az építési vállalkozók. Ezt a lehetőséget eredetileg a HÉSZ az ott élő családok fiataljai számára kívánta biztosítani, hogy az, a családok bővülésével generációs lakóházak építésére adjon lehetőséget, nem pedig spontán minilakóparkok megjelenésére.”

Mindenki azt épít, amit akar

A liberális vezetésű Budaörsön is kiborult a polgármester, amikor az építési szabályokról kérdeztük. Wittinghoff Tamás nemrég ezt mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak: „Gyakorlatilag mindenki azt épít, amit akar. Sem a telekszomszéd, sem az önkormányzat nem nézhet bele egy kezdődő építkezés engedélyébe. Tovább megyek, már nincs is engedélyezési eljárás. Ha valamit nem szabályszerűen építettek, akkor már késő de akkor sem Budaörs járhat el. Az építésfelügyelet is a Kormányhivataloknál van.”

Szélhámos építési vállalkozók

Érden a polgármester segítségét kérték azok a lakók, akiket átvert az építési vállalkozó. Ott is az történt, hogy a családi házas övezetbe felépült egy társasház, ráadásul a különböző lakásokat úgy alakították ki, hogy azok jogilag nem számítottak külön ingatlannak. A lakókat ügyesen rászedték, információink szerint a Magyar Ügyvédi Kamara nem indított semmilyen vizsgálatot az ügyletet intéző ügyvéddel szemben. Ide kapcsolódik: „Nem akarom, hogy a lakók vigyék el mások helyett a balhét” – Bontani kell egy engedély nélkül épített 7 lakásos társasházat, megszólalt Érd polgármestere, Csőzik László szerint agglomerációs problémáról van szó

Nem tudnak lépést tartani a települések a lakosságszám növekedésével

Rengeteg tehát a visszaélés, a kiskapuzás és láthatóan olyan sokan profitálnak a nem megfelelő szabályozás miatt kialakult zavarosban, hogy most már a kormánynál is felismerték, hogy a 2016-os döntést felül kell vizsgálni, hiszen annyi új lakó érkezett meg az agglomerációba, hogy a legtöbb településen nincs elegendő bölcsődei, óvodai, iskolai férőhely, nincsenek megfelelő utak, vízellátás.

Megkezdik a szabályok felülvizsgálatát

Jelenleg a Lázár János által vezetett építési tárcához tartozik a településkép mellett a zöldterületek beépíthetőségének szabályozása. A Hvg.hu kérdésére azt válaszolták, hogy az idén megkezdik az agglomerációba való kiköltözéssel kapcsolatos többszintű építési szabályok felülvizsgálatát.

Több minisztériumhoz tartozik az ügy

Nehezítheti a helyzetet, hogy Lázár János minisztériumának nincs ráhatása, hogy a beköltözők rohamával birkózó településeken a közoktatás és az egészségügyi ellátás is megfelelően biztosított legyen. Utóbbi a Belügyminisztérium hatásköre, ahogy az önkormányzatok is e tárca alá tartoznak. A közlekedés megoldásáért az Ipari Minisztérium felel, ahol a közlekedés Vitézy Dávid államtitkárhoz tartozik. Idén év elején Vitézy Dávid, még a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjeként kétrészes nagyinterjút adott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. Időközben államtitkár lett, a feladatai országosra nőttek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a két interjú Vitézy Dáviddal:

Kiemelt kép: Lázár János/BPK-montázs