A Párbeszéd azt javasolja, hogy a 14 évesnél fiatalabbak Pest megyében is ingyen vehessék igénybe a közösségi közlekedést: buszokat, vonatokat, HÉV-et. Ezt Dorosz Dávid a párt országgyűlési-képviselő jelöltje jelentette be szerdán. 120 ezer gyermek közlekedéséről van szó, évente 1,7 milliárdba kerülne.

Budapestet és az agglomerációt komplex módon kell fejleszteni

Dorosz Dávid a Párbeszéd elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Budapestet és az agglomerációt közös koncepció mentén, komplex módon kell fejleszteni. A Pest 5-ös választókörzetben az előválasztáson induló politikus hangsúlyozta, programjának alapja, hogy az agglomerációban élők ugyanazokkal a lehetőségekkel rendelkezzenek, mint a fővárosiak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

120 ezer gyerekről van szó

A javaslattal összességében 120 ezer fiatalkorúnak válna ingyenessé az utazás, ami a kormánynak 1,7 milliárd forintjába kerülne. Ez sokkal kevesebb, mint az Adriai-tengeren járó NER-luxusjacht évi 6 milliárdos fenntartási költsége – tette hozzá Dorosz Dávid. A bejelentésről készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Anyagi segítség

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint az intézkedés több tízezer családnak és több mint százezer gyermeknek jelentene anyagi segítséget, megkönnyítené több millió ember közlekedését, miközben javítaná a főváros és az agglomeráció levegőminőségét is.

Karácsony Gergely is támogatja

A képviselő bejelentette, hogy az indítványhoz, amelyet benyújtanak a parlamentnek, Karácsony Gergely főpolgármester és a főváros is csatlakozni fog.

Konkrét javaslat

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott: kevés olyan konkrét javaslatot tudna mondani, amely jobban szolgálná a modern közösségi közlekedést, továbbá a lakosság életkörülményeinek és a levegő minőségének javítását.

Döntsön erről holnap a kormány

“Ha van egy csepp esze a kormánynak”, akkor nem hagyja, hogy az ellenzék ezt az indítvány ismételgesse hosszú hónapokig a kampányban, hanem “már holnap dönt” – jelentette ki Újhelyi.

Modernebb, vonzóbb tömegközlekedés

Az EP-képviselő hangsúlyozta, partner abban, hogy nézzék át az európai nagyvárosokban már megvalósult közösségi közlekedési programokat, illetve vizsgálják meg, hogy a következő hétéves uniós költségvetési programokból mit lehet Magyarországra hozni, hogy a közösségi közlekedés ne csak ingyenessé, de modernebbé, vonzóbbá is váljon.

Főpolgármester-helyettes volt

Dorosz Dávid Dunakeszi környékén fog indulni, ha megnyeri az előválasztást ő lesz Tuzson Bence kihívója a térségben. Ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon is megírtuk Dorosz Dávid 2020 novemberében mondott le főpolgármester-helyettesi pozíciójáról, akkor lényegében azt mondta, hogy az Orbán-kormány kinyírásán akar dolgozni.

Dízelek kitiltása

A fiatal politikus legnagyobb port keverő kijelentése az volt, amikor 2019-ben a dízelek kitiltásáról beszélt. Kijelentését később Karácsony Gergely finomította, mert a kormánypárti politikusok elhatárolódtak attól, hogy a dízelautókat belátható időn belül kitiltsák Budapest területéről. A 34 éves Dorosz Dávid korábban Tarlós Istvánnak is beszólt, azt mondta róla, a gondolatainak többsége elavult. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a bejelentés a gyerekek ingyenes közlekedéséről

Kiemelt kép: illusztráció