Falus András immonológus szerint igenis lesz negyedik hullám Magyarországon. A szakértő azt mondta, Nagy-Britanniában a magas átoltottság ellenére ismét emelkednek a fertőzésszámok, és várhatóan ugyanez lesz itthon is.

Terjed a delta variáns

Falus András szerint Nagy-Britanniában, ahol egyébként igen magas az átoltottság, ismét magas fertőzésszámokkal küzd az új indiai vagy más néven Delta-mutáns terjedése miatt. Az immunológus attól tart, Magyarországon is hasonló helyzet adódhat, mint a briteknél. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erősebb vírusmutáció terjed

A víruskutató szerint itt most nem arról van szó, hogy az eddig ismert oltások nem lennének hatékonyak az új variáns ellen, csak lehet, ezek erősebb vírusváltozatok, amelyek gyorsabban fertőznek és sokszorozódnak – írja az Infostart.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Az oltásokkal leküzdhetőbb lesz a negyedik hullám

“Mivel az oltások hatékonyak, így lehet, hogy enyhébb vagy jobban kezelhető lesz a negyedik hullám” – mondta Falus az InfoRádióban.

Hatékonyabb vírus terjed

Az immunológus azt magyarázta, hogy az új vírusvariánsok hatékonyabbak lehetnek, ezért is van szükség a még több oltásra.

Előre tudják tesztelni a vakcinákat

Falus a műsorban beszélt arról is, hogy Karikó Katalin ismertetett egy új technológiát, amellyel előre le tudják tesztelni, hogy egy vakcina mekkora védelmet nyújthat egy új mutáció ellen. Az már korábban kiderült, hogy a Pfizer oltása hatékony a brit, a dél-afrikai, a brazil, az amerikai mutáns esetében is, a többi vakcinát azonban még vizsgálni kell.

Reagálnak a vakcinák a vírusmutációkra

„Az egyik vírusban nagyon sok átfedés van a másikkal, nem vadidegen vírusokról van szó, néhány eltérés van, amelyet lehet, hogy evolúciósan a megfelelő vírus kihasznál, és jobban, gyorsabban sokszorozódik. Egyértelműen lehet látni, hogy a vakcina nagy része a variánsok nagy részével reagál.”

Messze vagyunk még a nyájimmunitástól

Falus András azt is megjegyezte, hogy a bár Magyarországon több mint 5 millió ember megkapta az első oltását, addig a másodikat már csak alig több mint 4 millióan.  “Ez messze van a nyájimmunitástól” – mondta Falus.

Ez is érdekelhet

Lesz negyedik hullám

Arra a felvetésre, hogy Magyarországon emelkedhetnek az esetszámok határozottan így válaszolt: “Egyértelműen számítok rá, nálunk most már négymillió felett van a második oltások száma, de messze van a nyájimmunitástól, és sajnos Magyarországon is lelassult a vakcináció. Lesz újabb hullám, lehet, hogy enyhébb lesz, lehet, hogy jobban kezelhető lesz, de ez nem kizárható. Az igazi nyájimmunitás az 80 százalékot jelent, ennek a valamivel több mint a felénél tart Magyarország” – mondta az immunológus. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció