Korábbi munkahelye azt közölte, semmit sem tudtak arról, mit csinált munkaidején kívül. Ezen felül bűnözői érdekeit nem érvényesítette az összeállítások elkészítésekor.

Így indult a műsor

„Mindenekelőtt el kell mondanom, hogy – ahogyan arról a hírekből nyilván már sokan értesültek – volt munkatársunkat, Berkes Bélát kerítés és prostitúció elősegítésének a gyanújával letartóztatták” – ezzel a szolgálati közleménnyel kezdődött hétfő este az állami tévé Kékfény című műsora. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezen bűncselekmények miatt tartóztatták le

A műsorban elhangzottakra legelőször a Népszava figyelt fel. Mint írják, a Kékfénynek ez volt az első adása azóta, hogy kiderült, az egyik riportere a rendőrségi gyanú szerint Nyíregyházán kettő, míg az ország különböző területein további tizenegy lakást bérelt azért, hogy azokat továbbadja fiatal nőknek, hogy ott árulhassák bájaikat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Több mint 30 milliót keresett

Ezért napi 12-15 ezer forintot fizettek a médiamunkásnak. Az összegeket egy széfben kellett elhelyezniük, úgy, hogy közben folyamatos videókapcsolatot kellett fenntartaniuk vele. 2021 augusztusától az elfogásáig több mint 30 millió forintot keresett az illegális biznisszel.

Semmiről sem tudtak

A műsorvezető, Olajos Gergő azt mondta, a letartóztatás híre a stáb minden tagját megdöbbentette. „Kollégánk munkán túli tevékenységéről nem tudtunk. Riportjaiban nem volt soha nyoma részrehajlásnak, bűnözői érdekek érvényesítésének” – fogalmazott.

A többi az igazságszolgáltatás dolga

Megemlítette, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megszüntette munkaviszonyát. A továbbiak az igazságszolgáltatás feladatkörébe tartoznak – zárta mondandóját. A Nyíregyházi Törvényszék a letartóztatás elrendelése után azt közölte, Berkes Béla (akinek nevét csak monogrammal közölték), büntetett előéletű.

Ezért került börtönbe

Jelenleg is több büntetőeljárás van vele szemben folyamatban, megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a nyomozóhatóság elől megszökne, elrejtőzne, vagy újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Megválaszolatlan kérdések sora

A Média1 szakportál még a múlt héten kérdezte meg az állami média sajtóirodájától, ellenőrizték-e büntetett előéletű munkatársuk fedhetetlenségét, volt-e erkölcsi bizonyítványa, mielőtt felvették őt, illetve nem merül-e fel azok felelőssége, akik a belépését mostanáig biztosították a nemzetbiztonságilag kiemelten kockázatos állami médiaszolgáltatóhoz.

Nem tudni, jött-e jelzés a rendőrségtől

Megkérdezték azt is, hogyan kívánják megakadályozni, hogy a jövőben ismételten hasonló személyek épüljenek be az állami tévé stábjába. Megkérdezték azt is, hogy egyetlen alkalommal sem jött-e vissza olyan jelzés a rendőröktől, hogy ne küldjenek büntetett előéletű munkatársat a rendőrségre.

Több mint másfél évtizede ott dolgozott

Az állami média több napja nem reagált a portál megkeresésére. Megjegyzik, hogy Berkes Béla már régóta dolgozott munkahelyén. A Nemzeti Digitális Archívumban már 2007-ből is találni anyagokat, amelyek a képernyőre kerültek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez pedig egy videó Berkes elfogásáról

(Kiemelt képünkön Berkes Béla látható egy tavaly szeptemberi anyag forgatásán, forrás: Médiaklikk.)