Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke is beszámolt Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón jelentette be, hogy a koronavírus terjedése miatt lezárják az országot.

Ezért volt minderre szükség

A miniszerelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy mindezt a romló járványügyi helyzet indokolta, az elmúlt 24 órában például 6278 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt. NE HAGYD KI! 280 ezer adag Szputnyik érkezett az országba – videó

Itt vannak a pontos döntések

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk. (A Kormányinfón nem közölte Gulyás Gergely, pontosan melyik naptól zárják be az alsótagozatos osztályokat). 
  • A középiskolákban, egyetemeken változatlanul nem lesz tanítás.
  • Az üzleteket hétfőtől két hétre március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
  • Március 8-22 között minden szolgáltatás szünetel kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
  • A konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók meccseire, edzéseire csak zárt kapuk között kerülhet sor.
  • A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás megengedett.
  • A munkavégzés engedélyezett, ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthon munkavégzést.
  • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
  • Szigorítjuk a határátlépést.
  • A szállodák, vendéglátóipar bértámogatását, adókedvezményét minden szektorra kiterjesztik, melyeknek most be kell zárni.

Két hét teljes lezárás

Annyi már most biztos, hogy hétfőtől két hétre, azaz március 22-ig az üzleteket bezárják. Gulyás Gergely még a kormányinfón elmondta, hogy ez alól kivételt képez az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút. Újabb vásárlási sávok bevezetéséről, mint például az idősek idősávja, egyelőre nem esett szó. DURVA! Elesett a belgyógyászati területi ellátás Pest megyében – A mentősnek kell kitalálni, melyik klinikára vigyék a beteget

A nyitott kérdések

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy például a dohányboltok, illetve a bankok sorsa még kétséges, illetve az sem volt világos, hogy a kaszinók – amit eddig nyitva voltak – most nyitva tarthatnak-e.

Bejelentés a közösségi oldalon

Nost, ezt nemrégiben a Magyarország Kormánya Facebook oldalán válaszolták meg. A bejegyzésben azt írják, hogy a csütörtökön bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás pénteken jelenik meg.

Kiderült a bankok, dohányboltok és kaszinók sorsa

Azonban arról tájékoztattak, hogy szolgáltatások körében a zárva tartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak.

Itt a teljes poszt:

Mikor jelennek meg a részletszabályok?

Mint megírtuk a részletszabályozásról valószínűleg az éjfél környékén megjelenő Magyar Közlönyben olvashatunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nemzeti Dohánybolt – Forrás: Facebook