Kedden este lila fénnyel világították meg Budapest egyes épületeit, nevezetességeit. A különleges díszkivilágításra a koraszülöttek napja alkalmából került sor.

Babákat, szülőket, ápolókat ünnepeljük

November 17-én, a koraszülöttek világnapján a korábban érkező babákat, az inkubátor mellett álló szülőket és azokat a kórházban dolgozó orvosokat, ápolókat ünnepeljük, akik oroszlánrészt vállalnak a koraszülött babák megmentésében.

Így néz ki a MÜPA

Fél kiló

Magyarországon évente kb. 1200–1500 igen kis súlyú koraszülött születik. 500 gramm alatt meglehetősen rosszak a kilátások, vagyis a fél kiló alatti magzatok alig tíz százaléka marad életben.

A 34. héttől már sínen van minden

A szervezet kielégítő működéséhez, legalább a 34. hetet el kellene érnie a magzatnak. Egy 35. hétre született, 2000 grammos koraszülött többnyire ugyanolyan életkilátásokkal rendelkezik, mint egy időre született baba.

Ilyen a lila Puskás Aréna

10 milliárd forint

A kormány a szülések biztonságára, az újszülöttek megmentésére és gondozására évek óta egyre nagyobb összeget, csaknem 10 milliárd forintot fordít, és a koraszülöttek megmentése Magyarországon nemzetközi viszonylatban is sikertörténet.

Javultak az esélyek

Az utóbbi évtizedben országos lefedettségűvé vált az intenzív koraszülött-ellátó rendszer és átlagosan 36 százalékkal javultak az újszülöttek túlélési esélyei – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden.

Jól áll Magyarország

A tárca a koraszülöttek világnapja alkalmából kiadott közleményében azt írta: az Eurostat adatai szerint 2018-ban a magyar csecsemőhalandóság az Európai Unió 28 tagországának átlagához és a visegrádi országok közül Szlovákiához és Lengyelországhoz viszonyítva is alacsonyabb.

Minden nyolcadik gyermek koraszülött

Magyarországon még néhány éve is minden tizedik újszülött idő előtt jött világra. Ma minden 8-9. gyermek születik a várandósság 37. heténél előbb, vagy súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem.

Ingyenes oltás

5 milliárd forint értékben húsz egészségügyi intézmény kapott a koraszülött-ellátáshoz szükséges informatikai és orvostechnikai eszközöket az elmúlt években. 2013 novembere óta pedig minden 32. hét előtt született hazai koraszülött térítésmentesen juthat hozzá a számára nagy veszélyt hordozó RSV-fertőzés elleni vakcinához. Az RSV rövidítés a tüdőmegbetegedést okozó óriássejtes vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli.

Mindennapos küzdelem

Mint írták, az intenzív koraszülöttosztályokon is mindennapos küzdelem folyik a csecsemők életéért. A 2005-2009-es évekhez képest 2014-2016-ban szinte minden terhességi héten növekedett az újszülöttek túlélési esélye. Különösen igaz ez a 25-26. hét esetében, itt 17,9 százalékponttal javult a koraszülöttek túlélési aránya.

Extrém kis súly

Jelentősen javult a 2500 gramm alatti újszülöttek életben tartási aránya is, 2010-hez képest 2019-re 36 százalékkal több kis súlyú baba maradt életben. A nagyon kis és az extrém kis súllyal világra jött gyermekek esetében is jelentős a változás: az 1500 gramm alatti újszülötteknél 39 százalékkal, az 500-999 grammos babáknál 36,3 százalékkal, míg az 500 gramm alatti újszülötteknél 69 százalékkal maradtak többen életben – ismertették.

Kiemelt ké: Citadella – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt