Egy percre megáll a budapesti közösségi közlekedés ma délután, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban arra kérte a főváros lakosságát, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor álljon meg mindenki egy percre, hogy “közösen emlékezzünk Trianonra”.

Ebben az időpontban az utasok egyperces megemlékezést hallgathatnak, amelynek idejére leállnak a közösségi közlekedési járművek.

A BKK korábbi közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy aki csütörtök délután akár a közösségi közlekedés járataival, akár autóval utazik Budapesten, számítson egy rövid idejű torlódásra, és a társaság javasolta, hogy utazás idejét ennek megfelelően tervezzék meg.

Trianon

A Párizs melletti Versailles-ban egy jelentéktelen épületben, a Kis-Trianon kastélyban az akkori pocakos politikai vezetők végleg megpecsételték Magyarország sorsát és darabjaira szedték a mai Németország nagyságú egykori Magyarországot.

A magyar delegáció vezetőjét, Apponyi Albert grófot is csak akkor hallgatták meg, amikor a paktumban rögzített feltételeket már lezárták. Ennek értelmében az egykor 20 milliós ország lakossága 7,5 milliósra csökkent, a területe pedig 325 ezerről 92 ezer négyzetkilométerre. 3,3 millió magyar került egyik pillanatról a másikra külföldre.

Budapest Nagy-Magyarországnak is a fővárosa volt. Az 1867-es kiegyezést követő boldog békeidőkben páratlan fejlődésen ment keresztül. Amit ma Budapestnek ismerünk, nagyrészt Trianon előtt épült.

Kiemelt kép: A New York-palota a Nagykörúton, melyet 1893-ban nyitották meg – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu