A sztrájk szerda reggel 8-kor indul. A csatlakozó tanárok nem fogják megtartani az óráik nagy részét, de az iskolákban lesz felügyelet. Előre még nem tudni, hány iskola vagy tanár foga csatlakozni a munkabeszüntetéshez, de ez a helyzet a tanárok, a szülők, a diákok életében is érzékelhető változást fog jelenteni.

Nem tartanak órákat a tanárok

A sztrájk reggel 8-kor indul. A csatlakozó tanárok nem fogják megtartani az óráik nagy részét, de az iskolákban lesz felügyelet. Az elégséges szolgáltatásokról szóló rendelet szerint a középiskolákban a végzősöknek az érettségi tárgyakból kell megtartani az összes órát, a többieknek az órák felét – írja a Telex.

Tüntetés három budapesti helyszínen

A tanárok mellett a diákok is kifejezik szolidaritásukat március 16-án, 9:30-tól fognak gyülekezni három helyszínen Budapesten: a Fővám téren, a Hősök terén és a Széll Kálmán téren. Innen a Kossuth térre vonulnak együtt, ahol transzparenseket készítenek közösen a tüntetéshez, majd déltől beszédek is elhangzanak. A „Diáktüntetés a tanárainkért” nevű eseményt az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ne menjenek iskolába a gyerekek

A szakszervezetek azt kérték a szülőktől, hogy aki megteheti, ne küldje iskolába a gyerekét 16-án, 17-én és 18-án. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Telexnek azt mondta: amint azt látják, hogy a kormány valóban kész konkrétumokban megállapodni a szakszervezetekkel, megszüntetik a határozatlan idejű sztrájkot.

Pénteken és szombaton is lesz megmozdulás

Március 18-án, pénteken is lesz egy diákok által szervezett szolidaritási akció a tanárok mellett, „Üljünk ki a tanárainkért” címmel. Aznap civil szervezetek képviselői fognak a diákoknak órákat tartani Budapesten a Parlament előtt. Március 19-én, szombaton pedig egy közös találkozó lesz szintén a Kossuth téren, ahova a szakszervezetek a sztrájkoló tanárokat, szülőket, diákokat, és támogatókat is várják.

Ezt kérik a tanárok

A tanárok azt szeretnék, hogy ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket: ez azt jelentené, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a garantált illetményük további 45 százalékkal emelkedne januártól. Nemzetközi összehasonlításban az OECD országai közül a második legrosszabb helyen állunk, ha azt nézzük meg, mennyit keres nálunk egy általános iskolai tanár 15 év tapasztalattal.

A kormány szerint törvénytelen

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) többször is törvénytelennek minősítette a tanárok januári sztrájkját, és baloldali politikai akciónak nevezte azt. A Fővárosi Ítélőtábla utólag kimondta, hogy törvénytelen volt a sztrájk, mert nem volt előre megegyezés a még elégséges szolgáltatásokról, és erről jogerős bírósági ítélet sem született. 

Elégséges szolgáltatások

Az újabb konfliktust az robbantotta ki, hogy február 11-én a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami előírta a tanárok sztrájkja idején az elégséges szolgáltatásokat. Ebben a rendeletben olyan feltételek szerepeltek a jogszerű sztrájk megtartásához, mint hogy gyermekfelügyeletet kell tartani minden osztályban a sztrájkkal érintett iskolákban, mégpedig úgy, hogy nem lehet összevonni csoportokat.

Elégedetlenség

A tanároknak az volt a problémájuk ezzel a rendelettel, hogy ha ezt betartják, az majdnem olyan, mintha tovább dolgoznának, azaz a munkabeszüntetés hatása alig lenne érzékelhető. Erre válaszul február 14-én polgári engedetlenség indult az iskolákban. Ennek keretein belül a pedagógusok egyenként döntöttek a munkabeszüntetés mellett pár órára vagy egy-egy napra.

Mégis lehet sztrájkolni

A bíróságra ismét indítványt nyújtott be a konfliktus mindkét résztvevője. A szakszervezetek azért, hogy eltöröljék az előírt elégséges szolgáltatásokat sztrájk idejére, a kormány azért, hogy veszélyhelyzet idején egyáltalán ne lehessen sztrájkolni a pedagógusoknak. A Fővárosi Törvényszék február végén mindkét fél kérelmét elutasította. A jogerős bírósági döntés azt kimondja, hogy sztrájkolni lehet, de előírja, hogy a korábban meghatározott elégséges szolgáltatásokat be kell tartani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Állampolgári elégedetlenség formájában demonstráló tanárok a budaörsi Illyés gimnázium előtt 2022.02.16-án – Forrás: Facebook/Illyés Gyula Gimnázium