Dübörögnek a gépek a Váci utca közepén, eltűnik a Fontana Üzletház. Az épület szomszédságában volt a 80-as években butikja az egykor népszerű modellnek Pataki Áginak. A producer-üzletasszony szerint a Váci utca ma már nem annyira fontos, mert a butikokat kinyírták a külföldi mamutok, de állítja: visszatérhet még a butikok világa, mert a divat újra és újra megújul.

Nagy a zaj a Váci utcában

Zúg a légkalapács, dübörögnek a gépek. A turisták is kíváncsian pillantanak a kerítés mögött zúgó gépek felé, szokatlan zaj ez a Váci utcában. Bontják az 1984-ben átadott Fontana üzletházat. Az épület tulajdonosa, a Müller Drogéria, amely az alsó szinten egy saját drogériát, feljebb irodákat és lakásokat fog kialakítani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szocialista remekmű

Sokan sajnálják az épületet, mert a szocialista városépítészet remekművét látták benne, mások szerint haladni kell a korral, ezért nem kár érte.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bontják a Fontanát

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Saját butik

Pataki Áginak, a legendás modellnek saját butikja volt az egykori áruház szomszédságában. A későbbi üzletasszony-producer szerint a Luxusáruház után fontos pontja volt a városnak, de ma már a Váci utca sem fontos úgy, mint a 80-as években, hiszen teljesen megváltozott az élet, megszűnt a kisboltkultúra és eltolódtak a fókuszok – nyilatkozta az Indexnek.

Nagy szám volt

Elmondása szerint a bontócsákány alá került épület nagy szám volt egy olyan időszakban, amikor voltak ugyan butikok a városban, de csak elszórtan. A három-négy nevesebb butik saját gyártóbázissal, üzemmel dolgozott, egyedi tervek alapján készítették a ruhákat, aminek volt egy kézműves-romantikája, a külföldi turistáknak pedig izgalmas volt efféle holmit vásárolni.

Külföldi árukészlet

A Fontana Üzletház a modell-producer szerint annyiban volt más, hogy a butikokhoz képest egy óriási kereskedőház volt, külföldi áruval, de legyőzni nem tudta a kicsiket. Egy darabig futottak egymás mellett, ám a butikok halálát inkább a rendszerváltás után bedübörgő nagy mamutok okozták. 

Virágzásnak indulhat

„A Fontana túlélt bennünket, de nem végleg, lehet, hogy csak egy hosszú szünetet tartunk épp” – mondta a portálnak, sejtetve azt, hogy bármi megtörténhet, hiszen egykori üzlettársával, Sztremi Ilonával ma is jóban vannak, és ha valakik, ők tudják: a divat örök körforgás, lehetséges tehát, hogy a butik műfaj újra virágzásnak indul. Annak ismeretében ez nem is lenne meglepő, hogy egyre több fast fashion üzletlánc adja be a kulcsot, ami a koronavírus hatásának tudható be.

Része volt az utcaképnek

A Váci utca központi részén, a Váci utca – Régi posta utca sarkán álló Fontana Üzletház 1984-ben nyitotta meg kapuit. A ház jól ismert része az utcaképnek. A nyolcemeletes belvárosi üzletközpont építése az előkészítő munkálatokkal együtt 1969 és 1984 között zajlott, a tényleges építkezést 1977-ben kezdték el.

1984-ben nyitották meg

Az épületet Vedres György építész tervezte, akinek szerepe volt több belvárosi építkezésben az 1970-es évek végén, többek között passzázsok és üzletek kialakításában vett részt. A Váci út 16. szám alatti épületet 1984-ben adták át, a neve Fontana Üzletház lett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Pataki Ági – BPK-montázs