80 éves korában meghalt Csomós Mari a Radnóti Színház tagja és a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas színművész. A színház volt az élete, kollégái szívszorító szavakkal búcsúznak tőle.

Meghalt Csomós Mari

„Megrendülve és fájó szívvel tudatjuk, hogy Csomós Mari, a Radnóti Színház tagja és a Nemzet Színésze ma csendben, hosszú betegség után elhunyt – írta közösségi oldalán a Radnóti Színház. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt szerepelt utoljára

„Ma este Futótűz van. Hát… ezt a napot választotta a távozásra. Ebben az előadásban lépett utoljára színpadra a nagymama, Nazira szerepében” – emlékeztetnek Csomós Marira a kollégái.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ma másképp játszanak

„Majd így folytatódik a bejegyzés: „Ma mindannyian máshogy játszunk majd, ott leszel velünk nehéz szívünkben a színpadon, és ott maradsz a lelkünkben örökre”.

Csomós Maritól idéznek

Született művész és színésznő volt, még nem tudjuk, mit kezdünk e tátongó hiánnyal. Szeretett társulata most csak csendesen búcsúzik tőle, vigaszul a te mondataidat idézzük. “Mindig lesz olyan ember, aki odaáll egy gyertya mellé, egy három deszkából összeácsolt valamire, és elkezd mondani egy verset – és lesznek, akik hallgatják. Lehetetlen, hogy ne legyen színház.”

80 éves volt

Csomós Mari 1943. szeptember 25-én született a Sárospatak melletti kis faluban, Vajdácskán. 1961 és 1965 között végezte el a Színművészeti Főiskolát, Simon Zsuzsa osztályába járt. Előbb a veszprémi Petőfi Színházban, majd a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban játszott. 1971-től 1978-ig a szolnoki Szigligeti Színház társulatának volt a tagja.

Itt játszott

1978 és 1983 között a Nemzeti Színházban játszott, majd alapító tagja volt a pesti Katona József Színháznak. 1994-től az Új Színházban szerepelt, majd 1997-ben a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött.

Díjai

Munkásságát 1973-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1996-ban Kossuth-díjat kapott. 2017. március 27-én, a színházi világnapon választották a nemzet színészévé Berek Kati helyére. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Katona József Színház

Csomós Mari pályáján meghatározónak bizonyult a Katonában töltött tíz év, emlékezetes alakítása volt Nemesváraljai Gyarmaky Róza Füst Milán Boldogtalanok című drámájában, a lecsúszott Anya Spiró György Csirkefej című darabjában, Násztya Gorkij Éjjeli menedékhelyében, Gertrúd királyné Shakespeare Hamletjében.

Új Színház

1994-ben újra színházalapításba kapcsolódott be, Székely Gábort követve csatlakozott az Új Színház társulatához. Itt Gothár Péter és Novák Eszter rendezésében hálás főszerepeket alakított: Lorca Vérnászában az Anya, Vörösmarty Csongor és Tündéjében Mirigy, Szép Ernő Patikájában a Postamesterné, Csehov Ivanovjában Zinaida Szavisna, Brecht Koldusoperájában Kocsma Jenny lehetett.

Filmszerepei

A színpad mellett a film sem volt idegen tőle, szerepelt egyebek között az első Jancsó-filmekben, Rényi Tamás Makrájában, a 141 perc a befejezetlen mondatból című alkotásban, a Jadviga párnájában, az Egyszer élünkben, a Presszóban és az Apacsok filmváltozatában, az Egy szerelem gasztronómiája című zenés vígjátékban. 2020-ban a Szabó István rendezte Zárójelentésben láthattuk. Számtalan tévéfilmben alakította a legkülönbözőbb sorsú nőalakokat, ilyen volt a Tóték, a Cserepes Margit házassága és a Nyolc évszak. A több mint száz színpadi szerep, többtucatnyi játék- és tévéfilmszerep mellett számtalan vers is szerepelt a repertoárjában.

Kiemelt kép: Csomós Mari – Forrás: MTI/Kallos Bea