Régiós összevetésben is idehaza kell a legtöbbet a töltőállomáson hagyni, már amennyiben valaki kénytelen piaci áron tankolni. Kérdés persze, hogy mennyiben jelent vigaszt a hatósági ár, amely Európában a legolcsóbb.

Nagyon drága a piaci üzemanyag

Noha a magyar magánautók, valamint a mezőgazdasági gépek és a taxik számára engedélyezett legfeljebb 480 forintos hatósági üzemanyagár ugyanakkor a térségben változatlanul messze a legalacsonyabb – derül ki a Népszava cikkéből. A térség nyolc államában az osztrákkal versenyben a magyar piaci dízelár a legmagasabb.   A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Ukrajnában a legolcsóbb

A háború sújtotta országban 598 forintot tankolhatunk literéként. Itt évtizedek óta a legolcsóbb leszámítva egy idén nyár eleji, rövid időszakot, amikor kútáraik a középmezőnybe ugrottak, míg éppenséggel a hazai – hatósági – árak számítottak a legolcsóbbnak.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Előkelő mezőnyben a benzinár

E szerint a hazai piaci benzinár több mint négy hónapja a nyolc ország rangsorában szinte töretlenül a harmadik legmagasabb. A második helyezett Szlovákia, az első pedig – a dízelhez hasonlóan – Ausztria. Az oldal szerint a múlt héten nálunk átlag 670 forintot kellett fizetni a 480-as hatósági árra nem jogosult körnek a termékért. Északi szomszédunknál 698, a sógoroknál pedig 711 forintot kértek érte. A legolcsóbb e listán is Ukrajna 549 forinttal, amit jellemzően Szlovénia követ.

A magánautóknak viszont a legolcsóbb

A magyar magánautók, valamint a mezőgazdasági gépek és a taxik számára engedélyezett legfeljebb 480 forintos hatósági üzemanyagár ugyanakkor a térségben változatlanul messze a legalacsonyabb. Az ukrán piaci tarifa 70, illetve 120 forinttal magasabb. A közműhatóság által az összes hazai üzemanyagárból számított, a benzin esetében most 509, a gázolajnál pedig 611 forintos matematikai átlag így, épp a korlátozott jogosultságok miatt, nemzetközi összevetésre csak erős lábjegyzeteléssel alkalmas.

Észak-Európában egyenesen horrorisztikus árak vannak

A dánokat és a norvégokat megelőzve a múlt héten a benzinért a legtöbbet, 940 forintot Izlandon kellett fizetni, míg a gázolajat a svédek mérték a legdrágábban 1044 forintért, amit Norvégia és Izland követ.

Ma újabb árváltozás érkezik

Szerdától a benzin piaci ára 18 forinttal nő, a gázolajé viszont 10 forinttal csökken – közli a Holtankoljak.hu. Így a 95-ösért átlag 697, a gázolajért pedig 786 forintot kérhetnek literenként a 480 forintos hatósági árra nem jogosult közlekedőktől. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára az október 18-i, 90 dolláros legközelebbi mélypont óta szinte töretlenül, tegnapra 99 dollárig emelkedett. A forint viszont jelentősen, az október 12-i, 445 forintos mélyponthoz képest tegnapra egész 400-ig erősödött a dollárral szemben, ami árcsökkentő tényező.   A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Alapos kutatás

Nem csak a kutakon, de a boltokban is teljesen elszabadult az infláció. A G7 gazdasági szakportál három éve minden hónap végén több boltláncban is feljegyzi ugyanannak a 42 alapvető élelmiszernek az árát, a felmérést változatlan módszerrel végzik. cseppet sem meglepő módon azt tapasztalták, hogy az infláció üteme tovább gyorsult. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Dupla annyiba kerül a kenyér

A legolcsóbb félbarna kenyér kilója ma már 599 forint, tavaly ilyenkor épp 299 forint volt (két éve pedig 249), Ráadásul a portál megjegyzése szerint az 1970-es években a mesterségesen és makacsul 3,60 forinton tartott kenyérár a szocialista tervgazdaság sikerének egyik szimbóluma volt. A fogyasztói kosár egyébként egy éve 16,6-17,4 ezer forintba került, most ugyanezért 24,7-28,7 ezer forintot kell fizetni.

Nagy mennyiségben lesz olcsóbb

Mindezek alapján arra jutottak, hogy az éves élelmiszer-infláció 54,3 százalék jelenleg. ráadásul kirajzolódott egy olyan trend is, miszerint a legalacsonyabb árak egyre több esetben csak úgy érhetők el, ha a vásárló egyszerre nagyobb mennyiségben veszi meg a terméket.

Az árstopokkal sem sikerül megállítani az inflációt

Noha a kormány már jóval az ukrajnai megszállás (és az arra válaszul adott szankciók) előtt több élelmiszerre ársapkát húzott, azonban ez a jelek szerint nem mérsékelte a pénzromlás ütemét. Orbán Viktor másfél hete az állami rádióban arról beszélt, hogy újabb termékek kaphatnak hatósági árat. Ha lesz ilyen döntés, akkor azt a csütörtökön tíz órakor kezdődő kormányinfón jelentik be, amelyről természetesen mi is beszámolunk.   A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.