4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg. Közben rövid időn belül valóra válhat a betegek és az egészségügyiek rémálma: az intenzív osztályos kapacitások nem bírják a járvány okozta terhelést. Emiatt az orvosok olyan súlyos etikai döntés elé kényszerülhetnek, hogy el kell dönteniük, ki maradjon életbe és ki nem.

Orbán Viktor szerint is súlyos a helyzet

A koronavírusjárvány-helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos – jelentette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. Közölte: az elemzések szerint november 21-én 2240 intenzív kórházi ágyra lesz szükség, december 10-én pedig már 4480-ra. “Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa” – mondta a kormányfő.

Műtétek elhalasztása

Közölte: hoztak döntéseket arról, hogy ha túlmegy a fertőzés ezen a határon, akkor is legyenek olyan kijelölt helyek, ahol képesek megfelelő orvosi ellátást adni, ha kell, akkor a kórházakon kívül is. Ezért napokon, sőt órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezésről, hogy egyre több kórházi ágyat lehessen felszabadítani – mondta a kormányfő. Azt is közölte, hogy ameddig csak lehet, megpróbálják nem bezárni az iskolákat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Dráma a kórházakban

A drámai hangú beszédek hangzottak el a Sürgősségi Orvostani Társaság csütörtöki kongresszusán. Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője elmondta: már túlcsordult az ellátórendszer, nincs benne tartalék.

Kevés a hely

A kórházakban 1000 intenzív terápiás ágy van, ezek 60-70 százaléka volt foglalt januárban, normál ellátás mellett. A rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni.

Rohamosan nő a betegek száma

Ehhez képest november 5-én már több mint ötezer embert ápoltak az intézményekben, és a számuk exponenciálisan nő, lélegeztetőgépen 378-an voltak – sorolta Lovas András osztályvezető.

Élet-halál a tét

Az orvos azt is mondta: már most vannak olyan intenzív osztályok, ahol alkalmazni kellene a Magyar Orvosi Kamara tavaszi ajánlását, amelyet arra az esetre dolgoztak ki, ha az egészségügyi ellátórendszer már nem lenne képes megbirkózni a Covid–19 megbetegedések nagy számával és az orvosoknak kell dönteni arról, hogy ki maradjon életben – írja az Index.

Súlyos teher

Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke fogalmazott: a súlyos, morális terhet okozó választás terhét le kell venni az orvosokról és a széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések.

Esély az életre

A cél, hogy a lehető legtöbb emberélet lehessen megmenteni, de ehhez priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük – mondta az elnök.

Bűncselekmény a pénz elfogadása

 Az ajánlás szerint a döntéskor a haszonmaximalizálás elve szerint kell eljárni, a döntésben nem lehet figyelembe venni a beteg anyagi helyzetét, korát, fogyatékosságát, nemét, rasszát, vallását, ismertségét, a pénz elfogadása ilyen helyzetben pedig bűncselekménynek minősül – szögezte le Hegedűs Zsolt.

Végső ellátás

Hozzátette azt is, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a terápiája nem folytatódik, biztosítani kell a megfelelő végső ellátást. Lovas András arról is beszélt, az ilyen kényszerű döntést, amelyet egyébként nem a kezelőorvosnak, hanem egy teamnek kell meghozni megnehezíti, hogy az egyes intenzív osztályoknak nincsen rálátásuk arra, hol van még esetleg üres ágy, szabad lélegeztetőgép.

Egyre több fertőzött

Egyre több fertőzött érkezik a kórházakba, így nagyon fontos, hogy a döntések szakmai alapon szülessenek meg, és a lakosság számára is egyértelmű legyen, hogy milyen etikai elvek, tudományos adatok alapján történik az ellátás – hangsúlyozta Lovas András.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly