A vadmacskákat nagyon nehéz megkülönböztetni a cirmos házi macskáktól, ráadásul ezeket a rejtőzködő ragadozókat észrevenni is nagyon nehéz. A kistermetű, ám annál vérmesebb ragadozók óriási gonddal kerülik az embert, ezért is volt meglepő, hogy felbukkantak a budai hegyekben.

Nehéz beazonosítani

Ha nem vagyunk szakértők, akkor nem igazán tudjuk megkülönböztetni a vadmacskákat a házi macskáktól. Pedig a vadmacskák nem azok a barátkozós típusok, a szakemberek is csak kellő tapasztalattal és komoly védőfelszerelésben fogják meg őket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Feltűntek a budai hegyekben

A kistermetű, ám annál vérmesebb ragadozók óriási gonddal kerülik az embert, ezért is volt meglepő a felbukkanásuk a budai hegyekben. A felfedezés hatására indult el a Vadmacska Fajmegőrzési Program gyakorlati megvalósítása a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai együttműködésében.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fokozottan védett faj

A vadmacska Európában, Ázsiában és Afrikában is megtalálható, hazánkban az európai alfaj honos, és fokozottan védett: természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Nincsenek naprakész információk a populációk létszámáról, de azt tudjuk, hogy a faj állományát felmérő legelső, 1987-es vizsgálat óta folyamatosan csökken az egyedszám.

Állatokra vadászik

A vadmacska étlapján bármilyen állat helyet kap, amelyet el tud ejteni, és mivel macskáról beszélünk, a méret megtévesztő: erős, ruganyos állat tökélyre fejlesztett fegyverzettel. „Tápláléka madarakból, hüllőkből, kisemlősökből áll, de képes elejteni a kifejlett mezei nyulat és az őzgidát is” – mondta a 24.hu-nak Nagy Ingrid biológus, a Budakeszi Vadaspark sajtóreferense.

Napközben pihennek

Napközben a vadmacskák faágakon, odúkban, kisebb üregekben pihennek, leginkább a reggeli órákban, késő délután és éjjel aktívak. Ha véletlenül megpillantanánk egy példányt, valószínűleg nem tudnánk azonosítani. A fajmeghatározás a kutatóknak is csak genetikai vizsgálattal megy.

Hasonlítanak a házi macskához

Ennek egyik oka, hogy nagyon hasonlítanak a házi cirmos macskákhoz. Természetesen sok különbség van, de így is nagyon könnyen össze lehet keverni őket. A vadmacska bundája tömöttebb, színe szürkésvörös, sötét csíkjai közül pedig sokkal kevesebb megy át foltokba, mint a szelíd cirmosnál, a torok és az ágyék környékén lehet egy 20 forintos érménél nem nagyobb fehér folt. A farka hosszabb, vastagabb, tömöttebb szőr fedi, és a híres gyűrűk sem jelentenek szilárd definíciót: 3–7 darab lehet belőlük, és mindegyiknek teljesen körbe kell záródnia az állat farkán.

Közeli rokonok

„A házi macska és a vadmacska közeli rokon. Sikerrel párosodnak egymással, sőt a közös utód is szaporodóképes, a hibridek többségét pedig csakis genetikai vizsgálattal lehet megkülönböztetni a fajtiszta vadmacskáktól” – mondja Nagy Ingrid.

Vadmacska Fajmegőrzési Program

A szakemberek most a Vadmacska Fajmegőrzési Program keretein belül vadkamerákat helyeztek el a Pilisi Parkerdő számos pontján, hogy felmérjék a Pilis és a Budai-hegység mélyebb erdőségeiben élő állományt. Az alapos, genetikai vizsgálatokat is magában foglaló kutatás eredményei alapján a program három irányban folytatódhat.

Ezek a lehetőségek lesznek

Ha a populációk egészségesek és a macskák fajtiszták, elég az élőhely védelmére fókuszálni akár rezervátumok kialakításával. Ha jó a vérvonal, de kevés az állat, a kutatók zárt térben tenyésztett vadmacskák szabadon engedését tervezik. Amennyiben viszont hibrideket találnak, új állatok elengedése nem jöhet szóba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: vadmacska – Forrás: AFP