Jelentős közlekedési fejlesztések kezdődtek Budapest 10. kerületében: kiépülnek Kőbánya kerékpárút-hálózatának hiányzó szakaszai, egyúttal javulnak a biztonságos kerékpáros- és gyalogosközlekedés feltételei. Az építési munkák elkezdődtek, és előreláthatólag idén nyáron be is fejeződnek.

Gyors és biztonságos

A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak megépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül. Rövidebb idő alatt lesznek elérhetők a kerület központjában lévő köz- és oktatási intézmények, az üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok, a Szent László tér és a zöldövezetek – például az Óhegy park – is. A fejlesztés részeként több egyirányú utcán lesz biztosítva a kétirányú kerékpáros-közlekedés, és bővül a forgalomcsillapított övezetek száma. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már folyik a munka

VEKOP X., munkavégzés.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Vonzóbbak lehetnek a fenntartható közlekedési módok

A tervezéskor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros-kapcsolatok jöjjenek létre, és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, valamint tervezett szakaszaihoz. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is elérhető legyen minden korosztálynak, illetve hogy a fejlesztések jóvoltából egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett – akár a közösségi közlekedéssel kombinálva is.

Épül:

VEKOP X., munkavégzés.

Csökken a veszély

A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei, javulnak a kerékpáros-közlekedés feltételei, emellett a gyalogláshoz is rendezettebb és biztonságosabb körülmények állnak majd rendelkezésre. A gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a fenntartható közlekedési módokat.

A beruházás során a BKK

 kerékpársávokat alakít ki a Gitár utcában és a Kőér utcában a Gyömrői út és a Sörgyár utca közötti szakaszon;

 kerékpáros vasúti átjárót létesít a Kőér utca–Gyömrői út csomópontban;

 kerékpársávot alakít ki a Harmat utcában;

• kerékpárutat alakít ki a Kőrösi Csoma Sándor út két oldalán a Halom utca és a Harmat utca közötti szakaszon;

 a kerékpározás támogatását segítő forgalomtechnikát készít a Korponai utca–Kolozsvári utca–Kőrösi Csoma Sándor út által határolt területen és az Óhegy park környezetében;

 forgalomcsillapított övezeteket alakít ki;

 egyirányú utcákat nyit meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak, valamint

 automata kerékpárosforgalom-számláló berendezéseket telepít a Gyömrői úti vasúti átjáróban és a Kőrösi Csoma Sándor úton.

Térképen a fejlesztések

VEKOP X., kerület, térkép.

A 15., a 19. és a 20. kerületben is zajlik az építkezés

A kőbányai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része, a 15. kerületben, Kispesten és Pesterzsébeten már tart a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,22 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózat bizonyos részeit. A BKK a X. kerületben ebből bruttó 1,088 milliárd forint támogatást használhat fel. A budapesti VEKOP-támogatású kerékpáros-fejlesztésekről bővebben a BKK aloldalán olvashat.

Az autó kiváltása

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A budapesti kerékpározással ismerkedők új útvonalakat fedezhetnek fel, újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, és fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé.

Élhető főváros

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros- és gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb és még inkább ember- és környezetbarát város legyen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép és belső fotók: BKK