Elképesztőnek tartja Kerepes polgármestere, Gyuricza László, hogy a településen szinte stigmatizálják, megbélyegzik azokat, akiknek a kerítésére ki van rakva a karantént jelző piros matrica. Azt kéri, hogy ne bántsák őket, mert a matrica nem azt jelenti, hogy ott fertőzöttek vannak.

Kerepes polgármestere, Gyuricza László csütörtökön este arról beszélt a közösségi oldalán megjelent videóban, elképesztőnek tartja, hogy sokan a településen valósággal stigmatizálják azokat, akiknek a kerítésén karantén matrica van.

Gyuricza László, Kerepes polgármestere – Forrás: Részlet a polgármester videójából

„Ez nem azt jelenti, hogy ezek az emberek fertőzöttek” – mondja a város vezetője. Azzal folytatta a magyarázatot, hogy Kerepesen minden karanténnak az a története, hogy a külföldről hazaérkezettek a határon kapták ez a matricát, amit ki kell tenniük.

A karanténban lévőknek természetesen van bejelentési kötelezettségük, az önkormányzatnak ellátási kötelezettsége, a rendőrségnek pedig ellenőrzési kötelezettsége, de ez nem azt jelenti, hogy ezek az emberek fertőzöttek – ismételte meg magát a polgármester.

Gyuricza László azt kéri a helyiektől, hogy ne dőljenek be a karanténokkal kapcsolatos álhíreknek, a kerepesi karanténokban együttműködő, jóravaló emberek vannak, ne bántsa őket senki, hiszen hatósági felügyelet mellett önkéntesen vannak ott – mondta a polgármester.

A házi karantén

Azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik, ami egy rendkívüli járványügyi intézkedés.

A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot, a piros matricát kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

Kiemelt kép: Karantént jelző matrica – Fotó: MTI/Varga György


Sztorik még Kerepesről