Azt azonban még nem tudni, mennyivel, csak azt, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha el szeretnénk látogatni. A vidéki intézmények hasonló áraihoz képest jelenleg még olcsón nézhetjük meg az állatokat.

Emelés, ami nem lesz durva

Új jegyárképzési stratégiát dolgozott ki a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) új menedzsmentje – derül ki a Népszava cikkéből. A lapnak Bősz Anett főpolgármester-helyettes azt mondta, a fővárosi állatkert jegyárai nem szállnak el, csak utolérik a vidéki intézményekét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezért kérnének el többet

A politikus azzal indokolta az emelést, hogy az infláció és az energiaválság miatt által sújtott állatkert működtetéséhez és fejlesztéséhez szükséges forrásokat ilyen módon kell előteremteni. Ha már a vidéki árak: a Népszava utánanézett a pontos belépőknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Így alakulnak a vidéki árak

A Nyíregyházi Állatparkba 6500 forintért mehetnek be a felnőttek és 4200 forintért a gyerekek, Veszprémben 4900 és 3500 forint ugyanez. Pécsett 4900 a felnőtt- és 3500 a gyerekbelépő. Debrecenben 4200 forint a felnőtt-, 2800 a gyerek-, míg Miskolcon alig 3000 forintot kérnek a felnőttjegyért és 1900 forintot a gyerekbelépésért.

Miskolcon a legolcsóbb

Persze ezek nagyon eltérő programokra és szolgáltatásokra vonatkoznak. A FÁNK a felnőttektől 3300 forintot, a gyerekektől 18 éves korig 2200 forintot kér a látogatásért. A miskolci állatkert kivételével a fővárosi árak meglehetősen olcsónak számítanak a vidékihez képest.

Szociális jellegű jegyek

Ugyanakkor a fővárosi vezetés a tervek szerint az egyszeri árak kialakításakor figyelemmel lesznek a sérülékenyebb csoportok anyagi helyzetére is. Így például kedvezményt kapnak az egyszülős családok és előtérbe kerülnének a bérletesek.

Pénzt sajtolnak ki a biodómból

A jegyáremeléshez nem kell a fenntartó fővárosi önkormányzat jóváhagyása, a FÁNK-nak csupán tájékoztatni kell erről a városvezetést. Persze a félkész, hányattatott sorsú biodómból is szeretne valamiféle pénzt látni az állatkert vezetése.

Ennyi kellene a befejezéshez

Több filmet is forgattak már itt, de tartottak már kórustalálkozót vagy éppen konferenciát is. A Pannon Park befejezésére azonban továbbra sincs pénze se az állatkertnek, se a fővárosi önkormányzatnak. Bősz Anett szerint nagyságrendileg 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, állatokkal, növényekkel való benépesítéséhez.

Eredeti funkciójában akarják hasznosítani

A főpolgármester-helyettes ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az állatkert szakmai felügyelete alatt maradjon és eredeti funkciójának megfelelően hasznosítsák befejezése után. Bár hogy ez mikor lesz, az a távoli jövőbe vész.

Nem boronálnák össze a cirkusszal

A kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes maximálisan egyetért a fővárosi állatkert hétvégén kiadott nyilatkozatával, amelyet egyébként „vele dinamikusan egyeztetve dolgoztak ki”. Ebben a FÁNK elutasítja azt a felvetést, hogy újra területeket vonjanak el tőlük, illetve megpróbálják valamilyen módon összekeverni az állatkerti és a cirkuszi funkciókat, amelyek gyökeresen eltérnek egymástól.

Senkinek sem tetszik

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója a múlt héten felvetette, hogy a biodóm területét kapcsolják be a cirkusz működésébe. Ezt azonban informálisan nem támogatja a kormány és az állatkert is kategorikusan elutasítja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)