Egyre több család dönt úgy, hogy maga mögött hagyja a fővárost és az agglomerációba költözik, azonban kérdés: miként viselik a terhelést a Budapest környéki települések?

Hosszú távú hatások

A kiköltözések megugrásával értelemszerűen megugrik az adott településen élők száma is, ez pedig hosszútávon azt eredményezheti, hogy nem lesz elegendő óvodai férőhely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az elmúlt 15-20 év

Mint ismert Magyarországon három éves kortól kötelező beiratni az óvodába a gyereket, ám ez az agglomerációban jelenleg egyáltalán nem könnyű. Az elmúlt 15-20 évben harmadával nőtt a főváros környéki teleülésen élők száma, a növekedést viszont a szociális infrastuktúra nem tudta követni.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Extra terhelés

Az RTL Reggeli műsorában erről beszélt Kocsis János Balázs a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, aki azt is elmondta, hogy a városból kiköltőzők jellemzően többgyermekes családok, éppen ezért a gyerekeket befogadó intézményeket extra terhelés éri.

Budapest még bírná

Eközben azonban Budapest egyes részein, főleg a keleti kerületben még volna szabad kapacitás mind az óvodákban mind pedig az iskolákban.

Nagy vásárlóerő

Az oktatási intézményeke túl pedig a háziorvosi rendelőkben, illetve a boltok tekintetében is érzékelhető a hiány. A szakértő úgy véli, hogy a város elhagyó családok nagy vásárlóerővel bírnak, viszont a lakóhelyükhöz közel kevés étterem és szolgáltató van, ahol gyakorlatilag elkötlhetnék a pénzüket.

Az okok

Kocsis János Balázs szerint a kiköltözésnek több oka is lehet. Az egyik, hogy Budapest belterületén ugyanannyi pénzért jóval kisebb lakások vásárolhatók, miközben az életszínvonal nem alacsonyabb az agglomerációban. Másfelől pedig, mint mondja a covid idején rájöttünk, hogy szükségünk van a nagyobb lakásokra.

Siófok része Budapest

“Ha az embernek van két-három gyereke, akkor szüksége van három- négy-öt szobára, ha esetleg megint beüt a krach, ne legyen az, hogy egymás nyakában ücsörögnek” – emeli ki a szakértő, aki szerint a kiköltözési hullám a jövőben is folytatódni fog, olyannyira, hogy lassan már Siófok is Budapest része lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A riport itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Illusztráció, Csobánka – Forrás: BPK