91 éves korában meghalt Grétsy László közismert magyar nyelvész. Grétsy László halálának hírét A magyar nyelv jövője – a nyelvi változások nyomában címmel rendezett konferencián jelentették be hétfőn kora délután az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Mint mondták, az ismert nyelvész maga is készült erre a konferenciára, de vasárnap álmában békésen elhunyt – írja az Index.

Gyászol a barát

„Decemberben még együtt ebédeltünk, néhány napja telefonon beszéltünk. Ma, a magyar kultúra napi eseményünk előtt kaptam a hírt: elhunyt Grétsy László tanár úr, mesterem, atyai jóbarátom” – írja közösségi oldalán Blankó Miklós. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Születésnapja előtt hunyt el

A nyelvész így folytatja a posztját: „A Teremtő rendezhette így: saját otthonában, álmában ment el, néhány héttel 92. születésnapja előtt. 14 órakor az Anyanyelvápolók Szövetsége közösségének bejelentettem a fájó hírt, és egy percben megemlékeztünk róla. Nagyon szerettem Tanár Urat! Már most mérhetetlenül hiányzik!”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pályafutása

Grétsy László 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet az ELTE BTK-n, majd a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, később főmunkatársa lett, valamint a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztályvezetőjévé is kinevezték.

Tanszékvezető volt

Később a Tanárképző Főiskolai Kar Magyar Nyelvi Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanáraként folytatta, közben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé is választották, majd nyugdíjba vonulása után annak tiszteletbeli elnöke lett.

Több helyen publikált

Az Anyanyelvápolók Szövetségében is előbb elnöki, majd tiszteletbeli elnöki pozíciót töltött be. Munkatársa volt több nyelvészeti folyóiratnak – például a Magyar Nyelvőrnek és az Édes Anyanyelvünknek –, de az Élet és Tudomány, valamint a Szabad Föld rovatvezetőjeként is működött. A Magyar Örökség díjjal 2007-ben, A Prima Primissima díjjal 2012-ben tüntették ki.

Televíziós pályafutása

A legtöbben mégis az „Álljunk meg egy szóra” című műsorból ismerték, amelyet Vágó Istvánnal közösen készített. Az 1987 januárjában induló, hetente jelentkező ismeretterjesztő sorozatban tízperces adásokba tömörítve beszélgettek Vágó Istvánnal, a későbbi kvízmesterrel nyelvhelyességi kérdésekről. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Grétsy László – Forrás: MTI/Cseke Csilla