Az illegális építkezések nagy problémát jelentenek a külvárosi kerületekben és az a agglomerációban. Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd meglepőt lépett. Táblákon magyarázzák el az embereknek, hogyan csapják be a vásárlókat egyes társasház fejlesztő cégek.

Elvették az önkormányzatok jogkörét

Egyre nagyobb problémát jelentenek Budapesten és környékén az illegális építkezések. Mivel lényegében nincs szükség építési engedélyre, bárki azt építhet, amit csak akar. Korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, több polgármester is arról panaszkodott, hogy az építési hatósági jogköröket elvették az önkormányzatoktól, ezért a polgármesteri hivatalok tehetetlenek. Ide kapcsolódik: „Nonszensz, hogy az agglomerációban mindenki azt épít, amit akar” – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, nagyinterjú az ország egyik leggazdagabb városának vezetőjével

Illegális építkezések

Több településen a helyi építési szabályzattal próbálkoznak megálljt parancsolni az illegális építkezéseknek. Meghatározzák, hogy a családi házas övezetekben mekkora telekre, maximálisan mekkora ház építhető. Csepelen például 800 négyzetméteres teleknagyságig egy, felette két lakás alakítható ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Átverős ingatlanfejlesztők

Egyes ingatlanfejlesztők nem törődve a szabályozással, sokszor háromszor, négyszer annyi lakást is kialakítanak, mint amennyit lehetne. Szerződéskötéskor nem emelik ki azt a tényt, hogy ezek a lakások jogilag nem önállóak, hanem osztatlan közös területnek számítanak.

Osztatlan közös

Nemrég az érdi polgármesternek, az ellenéki Csőzik Lászlónak is meggyűlt a baja az így becsapott emberekkel. Egy osztatlan közös lakásban élő azt hitte, hogy a saját lakásában lakik, hitelt akart felvenni. Akkor kapcsolt, hogy a lakása nem is a sajátja, amikor a bank nem volt hajlandó bejegyezni rá a jelzálogjogot. Ide kapcsolódik: „Nem akarom, hogy a lakók vigyék el mások helyett a balhét” – Bontani kell egy engedély nélkül épített 7 lakásos társasházat, megszólalt Érd polgármestere, Csőzik László szerint agglomerációs problémáról van szó

Senki sem teljesen ártatlan

A tulajdonosok Csőzik Lászlóhoz fordultak, mondván őket becsapták, az ingatlanos céggel összejátszott a szerződéseket kezelő ügyvéd is, ők pedig teljesen ártatlanok. Akkor a cikkünk megjelenése után sokan azon háborodtak fel a Facebookon, hogyan lehet aláírni úgy egy ingatlan adásvételi szerződést, hogy azt nem olvassák el figyelmesen.

Figyelmeztető táblák

Úgy tűnik az érdi eset nagyon nem egyedi. Most a csepeli fideszes polgármester, Borbély Lénárd is hasonló cipőben járhat, vélhetően sok panasz érkezik hozzájuk is. Mivel az önkormányzatoknak nincs építéshatósági jogköre, vagyis nem engedélyezhet építkezéseket, a csepeli polgármester úgy döntött látványos figyelmeztető táblákat helyeznek ki a kerület azon részein, ahol több szabálytalan építkezés lehet.

Lebontatható a szeretett lakás

A csepeli táblán ezt írják: „Ebben a családi házas övezetben a helyi építési szabályzat előírásai szerint 800 m2-es telekméretig egylakásos, felette legfeljebb kétlakásos ház építhető! Ha az építésügyi hatósági engedélytől eltérően, ennél több „lakás” kerül kialakításra, azok nem minősülhetnek önálló ingatlannak. Ebben az estben a tulajdonosok osztatlan közös tulajdonában maradnak, továbbá a szabálytalanság miatt hatósági eljárást indítunk a tulajdonosok ellen, melynek eredményeként a tervnek megfelelő, hivatalosan engedélyezett állapot helyreállítása is elrendelhető.” – álla táblán. Ez utóbbi azt jelenti, hogy lebontatható az illegális építmény.

Már ellopták az egyik táblát

Vélhetően a csepeli táblák nagyon kellemetlenül érintettek több ingatlanos céget, mert Borbély Lénárd posztjából az is kiderül, hogy az egyik táblát ismeretlenek már eltávolították, ezért feljelentést tesznek a csepeli rendőrkapitányságon.

Bárki, bármit építhet?

Az építésügyi hatósági jogkörök az önkormányzatoktól évekkel ezelőtt a kormányhivatalokhoz kerületek. Ezzel egyidőben megszűnt az előzetes engedélyeztetési eljárás is, lényegében bárki, bármit építhet és tetszőlegesen eltérhet a tervdokumentációtól. Lázár János építési és közlekedési miniszter még tavasszal arról beszélt, nemsokára beterjesztenek egy építésügyi törvényt. Meglátjuk, hogy az új szabályozás akar-e változtatni azon, hogy lényegében bárki, bármit építhet Magyarországon, az önkormányzatoknak pedig semmi beleszólásuk nincs abba, hogy mi épül az adott településen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Csepelen kihelyezett figyelmeztető tábla és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere – Fotó: BPK-montázs