„200 – Petőfi, a forradalmár költő élete még soha nem látott képekben (nem mindig) korhű muzsikákkal és jelmezekkel” címmel hirdették március 14-én a Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban az ünnepi műsort. A 11 órai műsor még lement, a 12:15-re meghirdetettből előadás azonban elmaradt, mert azt igazgató az áthallások miatt letiltotta.

Igy derült ki, mi történt

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg, hogy egy szülői beszámoló alapján kiderült: a 12. kerületi Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban az igazgató betiltotta a negyedik osztályosok március 15-i műsorát Az előadásban állítólag politikai áthallások voltak, és többek közt olyan mondatok szerepeltek benne, mint hogy „Le a cenzúrával” vagy éppen „Szabad utat a sajtónak”. Az erről szóló Facebook-poszt szerint az alsó tagozatosok a folyosóra vonultak tüntetni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Megszólalt az igazgató

hvg360-nak Csenki József nem akarta részletezni, milyen utalások miatt hozta meg döntését, de a portál névtelenséget kérő forrása azt mesélte, a műsor végén megidézték Petőfi szellemét, akitől megkérdezték, hogyan lehetne javítani az ország helyzetén, mire azt válaszolta, hogy „akasszátok fel aaa…. – majd halkan hozzátette – kabátomat.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Aktuálpolitikai utalások

Az igazgató annyit árult el, a március 15-i ünnepi iskolai megemlékezésben direkt, sokszor félreérthetetlen aktuálpolitikai utalások voltak. Ezt látva döntött úgy, a műsort másodszor nem lehet előadni.

Szorosabb lesz az ellenőrzés

A műsort író pedagógiai asszisztens munkaköri leírásáában szerepel az ünnepek szervezése, de most fordult elő először, hogy ilyen sok, ennyire direkt politikai áthallás volt a szövegben. A ő munkamódszere a kölcsönös bizalmon alapul, de ez után egy szorosabb ellenőrzés jön.

Nem jutott el hozzá a petíció

Arról nem akart beszélni, mire gondolt, amikor – a 444.hu forrásai szerint –  azt mondta, „ha ez kikerül, az iskolának vége”. A gyerekek petíciója nem jutott el hozzá, a szülők felháborodása a Facebookon keresztül igen, kollégái pedig különbözően fogadták a döntését, megosztottság tapasztalható ebben is.

Tavaly hívatták be

Tájékoztatta a tankerület vezetőjét, aki azt mondta, ez az ő jogköre. Tavaly viszont behívatták, amikor kollégái elénekelték, hogy rohadjon meg Pintér Sándor, de a tanárok nem kaptak még figyelmeztetést sem, neki kellett magyarázkodnia, de őt sem érte semmilyen fenyegetés.

„Mindegy, ki a miniszterelnök”

Csenki József azt mondja, ha nem Orbán Viktor lenne a miniszterelnök, vagy nem a NER lenne, akkor sem hangozhatott volna el direkt aktuálpolitikai üzenet, ha ő az igazgató.

Sokat készültek rá a gyerekek

 „A legszomorúbb az egészben, hogy a gyerekek már egy hónapja erre az előadásra készültek, és tisztában vannak vele, hogy az igazgató félelemből nem engedte bemutatni az iskola előtt a darabot” – fogalmazott a bejegyzés írója a Facebookon.

1848 szabadságharc volt!

„A testvére meg azért van maga alatt, mert alig várta, hogy megnézhesse a bátyját. Nem tudom megmagyarázni, mi történt, és miért. Halkan megjegyzem: 1848 szabadságharc volt!” – jegyezte meg némi iróniával a szülő. Az is kiderült, hogy egyszer bemutathatták a darabot, a második „felvonást” azonban már letiltották.

Szabadítsák ki Schadl Györgyöt!

„Akkor legalább vonuljanak Schadl börtönéhez és szabadítsák ki!!! Vagy valami legyen! Egyébként meg mit kellett volna szegényeknek mondani, hogy ne legyen áthallás? Mondjuk a »Mit kiván a Magyar nemzet?« az teljesen vállalható az igazgató szerint is, nem?” – tette fel a költői kérdést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: az iskola épülete, forrás: Facebook