Nem próbálják megmenteni, helyrehozni a főváros egyik legrégebbi strandját. Szomorú, de a döntés végleges.

Elbontják a romokat

A Rákoscsabán található Csabagyöngye fürdő végleg elbontásra kerül, tudta meg a Bors. A bontási munkálatok már meg is kezdődtek. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A múlt század elején építették

A huszadik század eljén az embereknek igénye támadt arra, hogy legyenek olyan fürdőhelyek, amelyek mindenki számára elérhetők. Ennek következtében épült meg a Margit-szigeten a Palatinus Strandfürdő és a Római-strand is. A sorban a harmadik volt a szóban forgó Csabagyöngye strand.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagyon népszerű volt

A bontásra váró strandfürdőt sokan látogatták. A 17. kerület egyik leglátogatottabb helye volt. 1992 óta azonban nem mehetett be a nyilvánosság, lakat került kapuira.

Több mint 90 éves medencéket bontanak el

A medencéket már nagyon régen építették, több mint 90 évvel ezelőtt. Az archív felvételek között böngészve 1933-as fotót is lehet találni a Csabagyöngye strandról. A legrégebbi fürdőnek a Palatinus számít, amit az első világháborút követően, 1921-ben alapítottak.

Nem mindenki ért egyet a döntéssel

A Csabagyöngye fürdő lebontásáról több lap is beszámolt. Nem mindenki ért egyet azzal, hogy eldózerolják, van, aki inkább helyreállítaná. Többen is írták, hogy jó volna egy fürdő Rákoscsabán.

Koncert is volt a strandfürdő területén

Volt, hogy a 90-es években rockkoncert helyszínéül szolgáltak az üres medencék. 1992 óta az Üdvhadsereg kezelte a területet.

Nem tudni, mit építenek a helyére

A Metropol megkereste az Üdvhadsereg sajtóosztályát. A lap célja az volt, hogy kiderítse, mi épül az egykori strandfürdő helyére. Egyelőre azonban nem sikerült megtudniuk, hogy mire lehet számítani a közeljövőben azon a területen.

Ezek is érdekelhetnek!

Rákoscsabának nem maradt strandja

Rákoscsaba 1950-ig önálló településnek számított. Ezt követően beolvadt Budapestbe, jelenleg a 17. kerülethez tartozik. Az 1960-as években még két strandja is volt ennek a városrésznek, mára azonban egyik sem működik.

Így mentek a dolgok akkoriban

Az egyik strand a vasútállomás környékén üzemelt, először Mária strandfürdő néven, majd átnevezték Béke strandfürdőre. A másik fürdő a Lemberg utca és a Csabagyöngye utca sarkán állt. Innen is kapta nevét a Csabagyöngye fürdő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív