Az első összehasonlító teszt eredményei szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltás egy adagja után azonos az ellenanyag-termelődés az időseknél. Ugyanakkor érdekes módon az AstraZeneca erősebb sejtes immunválaszt vált ki, mint a Pfizer vakcina.

Azonos mennyiségű ellenanyag

A Preprints with Lancet oldalon megjelent, lektorálás előtt álló, angliai tanulmány szerint a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca első adagja után időseknél azonos ellenanyag-termelődést tapasztaltak a kutatók. Fontos azonban, hogy a AstraZeneca oltás után kiterjedtebb és erősebb a sejtes immunválaszt mértek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Összehasonlították

Az angliai kutatásban összesen 165 idős, 80-96 éves embernél hasonlították össze a két oltás első adagját követő ötödik héten az adaptív immunválasz mutatóit. Ez azért is volt érdekes, mert a két vakcina teljesen más elven működik: a Pfizer mRNS, míg az AstraZeneca adenovírus vektor alapú vakcina.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Rengeteg ellenanyagot termelnek

A Pfizer vakcina SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni antitestválasza az oltottak 93 százalékában (medián ellenanyag titer: 19,3 E/ml), míg az AstraZeneca vakcina esetén az oltottak 87 százalékában (medián ellenanyagtiter 19,6 E/ml) mutatták ki.

Erősebb a T-sejt termelődés az Astránál

A tüskefehérje-specifikus T-immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12%-ánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31%-ánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet.

Befolyásolja az eredményeket a fertőzés

A kutatásnak köszönhetően az is egyértelművé vált, hogy egy korábbi covid-fertőzés képes befolyásolni az oltások utáni immunválaszt: korábbi betegség esetén erősebb immunválaszt mértek.

Sok kutatásra van még szükség

“Mindazonáltal a fenti eredmények és a klinikai védelem kapcsolata jelenleg még nem tisztázott” – írja Facebook-bejegyzésében Dobson Szabolcs, gyógyszerész.

Újra be kell adni a Pfizert

Mint korábban írtunk róla, a Pfizer ügyvezető igazgatója szerint a védelem fenntartása érdekében várhatóan egy éven belül újra oltani kell az embereket és az influenzához hasonlóan évente kell megismételni a koronavírus-elleni védőoltást. Albert Bourla azt mondta, valószínű, hogy egy éven belül újabb adag Pfizerre lesz szüksége a beoltottaknak.

Minden évben oltani kell?

Az ügyvezető igazgató szerint a koronavírus-járvány miatt minden évben meg kell majd ismételni az oltást, sőt szerinte még az is elképzelhető, hogy akik már megkapták a vakcinájukat, azoknak egy éven belül újabb dózisra lesz szükségük.

Hasonlít az influenzához

A Pfizer elnöke szerint a koronavírus elleni védekezés hasonlít az influenza ellenihez, ugyanis szükséges lehet az ismétlődő oltás a koronavírus újabb mutációi miatt. Azt egyelőre még vizsgálják, melyik vakcina mennyi ideig tud védettséget fenntartani a vírussal szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Pfizer – Forrás: Pixabay