Két hónapja, január közepén koronavírusban meghalt Sas József humorista. A pesthidegkúti házukban egyedül élő felesége, Komjáti Zsuzsa megtörten beszélt szeretett férje utolsó napjairól és a fájó magányról.

Elkapta a koronavírust

Sas József három éve, egy thaiföldi nyaraláson kapott agyvérzést, azóta szinte teljesen ágyhoz kötve élt, egy szakápoló is vigyázott rá. A nagy nevettető tele volt életkedvvel és ötletekkel, de végül így sem tudták elkerülni a koroanvírus-járványt, pedig a pesthidegkúti otthonukba csak negatív lelettel lehetett belépni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Élni akart

„Sokan azt gondolhatják, Jóskának megváltás volt a halál. Ez nem igaz. Ő igenis élni akart, még így is, ágyhoz szögezve, kiszolgáltatva, elesetten. Éreztem rajta, hogy ott dolgozik még benne valamiféle hihetetlen élni akarás. Nem panaszkodott. De hogy milyen érzések dúltak a lelkében időnként, azt csak a szeme árulta el nekem” – mesélte Zsuzsa asszony a Blikknek.

Nagyon rosszul lett

Sas József özvegye azt is elmondta, hogy az év végén még együtt filmeztek, de aztán január elsején már nagyon rosszul lett Jóska, mentőt kellett hívni hozzá, a tüdeje már nem nagyon működött. „Soha nem felejtem el, a mentőtiszt azt mondta nekem: Asszonyom, imádkozzon!” – idézte fel a humorista özvegye.

Nem engedték be hozzá

Két nappal később bement Jóska után a János kórházba, akkor volt a születésnapja, vitt neki egy tortát, rajta gyertyákkal, de nem engedték be hozzá.

A lánya simogatta édesapját

„Nem sokkal később a lányunk meglátogathatta, és tudom, hogy ült az ágyánál ott a kórházban, simogatta az apja fejét, és énekelt neki. Jóska január 17-én, vasárnap hunyt el. El sem tudtam köszönni tőle” – mondta könnyes szemekkel Zsuzsa asszony.

Ürességet érez

A pesthidegkúti ház azóta üres, Sas József özvegye megpróbál talpon maradni, elsősorban lelkileg. Mint mondta: „Pokoli két esztendő van mögöttem. Elfáradtam. Amióta nincs Jóska, ürességet érzek, kívül és belül. Néha főzök magamnak, sokszor már ehhez sincs kedvem.” – mondta szomorúan Zsuzsa.

A legendás Sas

Sas József Békéscsabán született 1939. január 3-án, édesapja szintén színész volt, ám a holokauszt áldozatául esett. Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el majd a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985-2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, és valamint előadója volt.

3 éve vonult vissza

Sas 2018-ban az egészségügyi állapotára hivatkozva visszavonult, 2019 elején éppen a feleségével nyaraltak Thaiföldön, amikor agyvérzést kapott, különgéppel hozták haza. A kabarékirályra ezután hosszú rehabilitáció vért, Újra tanult beszélni és járni. Állandó felügyeletre volt szüksége. Otthonában folyamatosan látogatta egy gyógytornász. A színész 1977-ben vette feleségül Komjáti Zsuzsát, egy lányuk született Sas Ágnes. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: Sas József – Forrás: Youtube