A társasházak fűtési rendszereinek elsődleges feladata a bent lakók komfortérzetének fenntartása. Az energiaárak elszabadulásával azonban erőteljes igény jelent meg minden lakóközösség részéről, hogy fűtési rendszerük lehetőleg ne csak kényelmüket biztosítsa, de spóroljon is közüzemi költségeiken is. Az elavult fűtési megoldások, például a kazánok idővel ugyanis drámaian képesek megnövelni fűtésszámláinkat, ráadásul hatékonyságuk is folyamatosan csökken. Folyamatos karbantartásuk további súlyos összegeket emészthet fel, ezért pénztárcánk jövőjére nézve egyáltalán nem mindegy, milyen fűtési rendszerrel bíró épületbe költözünk, vagy hol vásárolunk lakást. 

Az alábbiakban megnézzük a társasházakban leggyakrabban használt fűtésirendszer-típusokat, azok előnyeit és hátrányait.

Fűtésirendszer-típusok

A hűvösebb hónapokban lakásunk kényelme szinte elsődlegesen múlik társasházunk fűtési rendszerén, ezért lakásvásárlás vagy -bérlés esetén érdemes rákérdeznünk, milyen rendszert használ a ház, illetve terveznek-e esetleges felújítást, korszerűtlen rendszerek esetén. A helyes döntéshozatalhoz elengedhetetlen, hogy megismerjük az itthon legnépszerűbb lakásfűtési rendszerek típusait, valamint legfőbb előnyeiket és hátrányaikat.

A távfűtés

Távfűtéssel rendelkeznek azok a társasházak, melyekben a benti hőtermelést biztosító energiaforrás a lakóépületen kívül található. A hőtermelő központból a megtermelt hő távvezetékeken keresztül jut el a fogyasztókig, akik egyenletesen eloszlatott, előre meghatározott mértékben részesülnek belőle. A társasházban található fogyasztóberendezések mind egy hálózatra csatlakoztatva használják a megtermelt energiát fűtés és használati meleg víz előállítására. A távfűtés kiterjedhet épületekre, háztömbökre, kerületekre vagy akár egész városokra is. 

A távfűtés egyik legnagyobb előnye az elsődleges eneriahordozók gazdaságos felhasználása az egyenletes, központilag szabályozott hőellátás következtében. További pozitív tulajdonsága jövőnkre nézve a különböző tüzelőanyagokra való átállás rugalmassága. Manapság már megújuló energiaforrásokat is alkalmazhatnak távfűtésben, hiszen számos különböző energiatermelő eszközzel eredményesen kombinálható a napenergiától a geotermikus megoldásokig. Emellett stabil fűtési megoldásnak is számít és az egyik legköltséghatékonyabb társasházak esetében. Költségoptimalizálásunk mellett fontos tényező még a biztonság, hiszen egy helyi kibocsátás nélküli rendszerről beszélünk, így nem jelent veszélyt a szén-monoxid.

Hátrányaként elmondhatjuk, hogy a távfűtéssel rendelkező társasházaknál a radiátor kialakítása és felszerelése központilag történik, így elhelyezésükhöz és kinézetünkhöz nekünk kell alkalmazkodnunk. Bár karbantartási díj nincs, alapdíjat minden hónapban fizetnünk kell, még ha egyáltalán nem is fűtünk rendszerünkkel. A központilag meghatározott hőfokot sokan nem kedvelik, hiszen mindannyian mást gondolunk ideális hőmérsékletnek a lakásunkban. Mivel a távfűtést nem szabályozhatjuk, és radiátorunkra sem szereltethetünk csak úgy egy szabályozót, a benti hőmérséklet módosítása körülményes lehet.

A házközponti fűtés

A házközponti fűtési rendszer lényege, hogy a társasházunk fűtéséhez szükséges hőt nem a lakásokban állítjuk elő, hasonlóan a távfűtéshez. Ebben az esetben azonban társasházunk rendelkezik egy közös hőtermelővel, például kazánnal, melynek köszönhetően helyben termelődik meg a szükséges hő. Ezzel az egyetlen hőtermelő berendezéssel elláthatjuk egész társasházunk fűtését. Ezek a rendszerek korlátlan számú helyiség fűtésére alkalmasak, mivel az általuk előállított hőenergiát valamilyen formában le kell adniuk, így folyamatosan továbbítják azt rendszerünk fűtendő helyiségeibe.

Többlakásos társasházak esetében sokkal gazdaságosabb megoldás egyetlen berendezéssel megtermelnünk a fűtéshez szükséges hőt és használati meleg vizet, mivel házközponti rendszerünknél kevesebb energiaveszteséggel és karbantartási költséggel számolhatunk. Az egyes lakások ideális hőmérséklete ráadásul sokkal kényelmesebben fenntartható, mintha minden lakásban külön fűtési rendszert alkalmaznánk. A gazdaságosság melletti legnagyobb előnye tehát, hogy a távfűtéstől eltérően minden helyiségünkben az általunk beállított hőmérsékletet érhetjük el, mégis biztonságosabb, mint egy régi konvektor vagy kályha. Hátránya, hogy közüzemi számlák fizetésénél a tényleges fogyasztás csak akkor állapítható meg igazságosan, ha minden lakásba egyedi hőmennyiségmérőt építünk be.

A cirkó

Hagyományosan az egyik legelterjedtebb megoldás társasházak esetében – jellegüket tekintve kétféle berendezést különböztethetünk meg. A sima cirkós rendszer kizárólag fűtésünket biztosítja, míg a kombinált cirkófűtés melegvíz-ellátásunkról is gondoskodik. Működési elvét tekintve ez a rendszer gáz égetésével melegíti fel a vizet, és ezt juttatja el a lakásunkban található fűtőtestekbe, meleg vizes rendszerekbe. Népszerűségének oka, hogy kényelmes és praktikus megoldás, miközben a régebbi rendszerekhez képest biztonságosabb és költséghatékonyabb. Ugyanakkor ez sem a legmodernebb kialakítás, és ezáltal is megjelenhet némi szén-monoxid a lakásunkban. 

A meleg vizet is biztosító kombinált cirkó előnye egy hagyományos, vízmelegítő tartályos megoldással rendelkező társasházhoz képest, hogy nem kell folyamatosan melegen tartanunk a tartályban lévő víztömeget. A meleg víz ugyanis bármikor rendelkezésünkre áll, rendszerünk mindig éppen csak annyit állít elő, amennyit felhasználunk. Mindezt alacsony zajszinten, falra szerelt kazán segítségével teszni, melynek újgenerációs változatai már programozhatóak. A hőmérséklet-szabályozó rendszerünkben található szilárdtest relé segítségével bírják a folyamatos kapcsolgatást, valamint távoli alkalmazással is vezérelhetők. 

Legnagyobb hátránya is éppen a kombinált használatban rejlik, rendszerünk ugyanis csak egy feladatra képes egyszerre. Vagy meleg vizet állít elő, vagy fűtésünkről gondoskodik.

Konvektoros fűtés 

Korábban a gázkonvektorok az egyik legelterjedtebb fűtési módszernek számítottak, napjainkban azonban kezd visszaszorulni a modernebb megoldások mellett. Lakásunk fő, de akár kiegészítő hőforrásaként is használhatjuk őket, a helyiségek méretétől függően. Konvektorunk különböző hűtőfolyadékokat használhat a rendszer felfűtéséhez, választhatunk víz- vagy gázkonvektorok közül. Ezen kívül létezik már áramról működtetett elektromos konvektor is, melyet a három falra szerelhető változat közül a legbiztonságosabbnak tekinthetünk. Mivel a hőmérsékletet egyedi fűtőberendezések biztosítják szobáinkban, a helyiségeket külön-külön is fűthetjük. Ennek hátránya viszont, hogy a hidegebb helyiségek sokkal nehezebben melegszenek majd fel, amivel nagyobb energiaráfordítást igényelnek.

Legfőbb előnyük, hogy ha elektromos készüléket választunk, konvektoros fűtési rendszerünk működéséhez nincs szükségünk külön engedélyeztetési folyamatokra. Méretük, súlyuk és mozgatható kialakításuk miatt könnyedén áthelyezhetjük őket, akár nagyobb helyiségekben is kiválóan melegítenek. Hőmérsékletük folyamatosan állítható, szilárdtest relés szabályozójuk bírja a fokozott igénybevételt, egyes esetekben akár programozhatóak is. Hatékonyságuk kifejezetten magas, ezáltal gazdaságos megoldásnak számítanak. Egyetlen hátrányaként a folyamatos tisztítást és karbantartást emelhetjük ki, melyet a felhalmozódó porréteg miatt évente el kell végeznünk. 

Melyik a legjobb választás?

Társasházakban fűtési rendszerének kiválasztásánál fontos, hogy fűtésünkre és használati meleg vizünk előállítása olyan megoldást találjunk, mely a lehető leggazdaságosabb módon üzemel, valamint energiatakarékos és környezetbarát módon működik. Ezzel ugyanis jelentős összegeket spórolhatunk a közüzemi számlákon, mialatt jövőnkre is tekintettel vagyunk. A többlakásos társasházak esetében éppen ezért a központi fűtési megoldások a gazdaságosabbak. Az egyetlen helyről származó fűtés ugyanis sokkal energiahatékonyabb megoldás, mintha minden lakásban külön hőtermelő rendszert építenénk ki. Régebbi társasházak esetében érdemes lehet elgondolkodni a korszerűsítésen, hiszen évek az évek alatt megtermelt költségcsökkentéssel könnyedén behozhatja árát egy házközponti rendszer.

Új utak

Költséghatékony és modern fűtési megoldásokkal is próbálkozhatunk, melyeket lakásunkban egyénileg kiépítve teljesen igényeinkre szabhatjuk otthonunk fűtését. A hőszivattyús rendszer például az egyik legújabb technológia, ezért csak igen kevés társasházban működik. Leggyakrabban a levegő-víz változatot használják, de elérhető víz-víz, illetve talaj-víz rendszert használó szivattyú is. Lényege, hogy a környezetéből kivont hőt villamosenergia segítségével hasznosítja anélkül, hogy bármilyen égés végbemenne, a többi módszerhez képest tehát jóval környezetkímélőbb. Viszont a hőszivattyúk más fűtési rendszerekkel összehasonlítva bonyolultabbak és szervizigényesebbek, ezáltal összességében kiépítésük is költségesebb.

Gondolkodhatunk még padlófűtésben is, mely bár kellemes érzetet biztosít, nem kifejezetten hatékony. A megtermelt hőenergia ugyanis nem kerül teljes egészében helyiségeinkbe, egy része még a hőátadás előtt elvész a padlónkat alkotó anyagok felfűtése közben. Kiépítése olcsóbb, azonban ha áramot használunk, borsos villanyszámlákat eredményezhet, éppen ezért leginkább kiegészítő rendszerként alkalmazzák. Egyre gyakrabban használják még a klímás fűtést is, melynek legnagyobb előnye a többi elektromos megoldással szemben, hogy nyáron lakásunk hűtéséről is gondoskodik, beszerelése viszont drágább.

Szintén egyre népszerűbb választás a peremfűtés, mely a hagyományos rendszerektől eltérően nem használ radiátorokat a helyiségekben. Ehelyett a fűtőkészülékek egy rácson keresztül kiszívják a szobában található levegőt, felmelegítik, majd visszavezetik ugyanabba a helyiségbe, a természetes konvekciót használva helyiségeink felmelegítésére. Választhatunkhidronikus és elektromos rendszereket is melyeket olyan energiatakarékos forrásokkal párosíthatunk, mint a geotermikus és a napenergia. Ez a fajta elektromos fűtés ráadásul egyszerűen csatlakoztatható épületünk meglévő rendszereihez, használatukkal pedig jelentős költségmegtakarításra számíthatunk a számlák érkezésekor.

Ahogy láttuk, manapság már számos különféle fűtési rendszer létezik társasházak számára, és a különbség is hatalmas lehet az egyes megoldások között. Akár újépítésű társasházba tervezünk költözni, akár meglévő lakást vásárolnánk, feltétlenül tájékozódjunk a társasházban használt fűtési rendszerről, hiszen hosszú távon fontos döntésről beszélünk, mely könnyen kihathat pénztárcánkra és a korszerűtlen rendszerek miatt akár lakásunk biztonságára is. Az adott társasház számára optimális fűtési rendszer megértéséhez ismernünk kell a leggyakrabban előforduló technológiák legfőbb előnyeit és esetleges kényelmetlenségeit is, mielőtt döntést hozunk.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.