A lakberendezésben valójában nincsenek kőbe vésett szabályok és megingathatatlan törvények. Ajánlások és persze jótanácsok annál inkább akadnak, de ezek az egyéni elvárások alapján formálhatóak. Viszont a tapasztalat és a gyakorlat együttesen arra mutat rá, hogy akadnak olyan bútorok, amik nélkül élni ugyan lehet, csak az a kérdés, hogy érdemes-e?

Kényelem és praktikum mindenek felett?

Az örök, látszólag nehezen megválaszolható dilemma. Most akkor a berendezésben mi a fontosabb: a látvány vagy a funkcionalitás? Nos, ez a kérdés csak látszólag felelhető meg nehezen. Ugyanis a válasz magától értetődik: egyik sem hiányozhat a képletből. A fotelek például vitathatatlanul komfortos kellékek, amikben jó megpihenni, amikbe jó beleülni. De mit ér mindez esztétikum nélkül? Ha mondjuk nem néznek ki jól, nem illeszkednek a környezetükhöz, és nem kényeztetik a szemeket? Semmit. S ez fordítva sincsen másként. Mit sem ér a kellem, ha funkcionalitás nem társul hozzá. Éppen ezért a fotelek közül átgondolt anyagválasztással érdemes csak vásárolni. Kisgyermekes házba például a világos szövet szinte tabu, a sötét viszont szinte mindent „elbír”. A bőr kiválóan takarítható, viszont drága, és megsérülhet. Mivel léteznek már külön erre kitalált, strapabíró anyagmegoldások, érdemes ezeket keresni.

komód is kihagyhatatlan bútordarab, ami akkor mondható maximálisan ideálisnak, ha mind praktikusság, mind látványosság terén csúcsra tör. Ugyanis ez a legkevesebb, ami kijár! Elég csak belegondolni abba, hogy mit ér a pazar megjelenés, amihez nem társul a pakolás könnyedsége? Valószínűleg szintúgy semmit. Úgyhogy sohasem célszerű a várható legtöbbnél beérni kevesebbel. A tárolás feltételeit itt kell megteremteni. Gondoljuk át a fiókok és polcok számát, méretét, tervezzük meg, mit akarunk beletenni. Jelöljük ki a komód helyét a házban, ehhez mérten nézzük meg mindig a mélységet, magasságot és szélességet.

Ez a két bútordarab mind a nappaliban, mind a hálószobában teret és helyet kaphat attól függően, hogy hol áll nagyobb hely a rendelkezésükre. A színeket minden esetben jó ötlet összehangolni a harmónia megteremtésének érdekében, de az alapszínekkel szinte soha nem lehet hibázni. Az is fontos, hogy ne csak a divatot kövessük, hanem a saját ízlésünket is. 

A helyiségek egymáshoz is passzoljanak?

Jó, ha a lakás egésze összhangot sugároz, ha a szépség szemmel látható, és ha mindehhez megnyugtató atmoszféra társul. De mondjuk irreleváns célkitűzés lenne az étkező meg a háló összeboronálása. Két nagyon különböző funkcionalitású életteret teljesen felesleges közös nevezőre emelni. Nincs metszéspont közöttük. Természetesen az árnyalatok ismétlődhetnek, akárcsak a formák, de ennél többre nincsen szükség.

A fotó forrása: Photographee.eu / Shutterstock.com

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.