A tetőtéri ablakokat másnéven tetőablakoknak is hívjuk. A speciális nyílászárók közé tartoznak, a dőlésükből kifolyólag ugyanis nem lehet felszerelni őket hagyományos redőnnyel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket nem lehet leárnyékolni, egyszerűen csak alternatív megoldásokban kell gondolkodni. 

A tetőtéri ablak árnyékoló kültéri vászon és roletta is lehet attól függően, hogy milyen igényeink vannak és az adott nyílászáróra melyik illik jobban. Mind a kettőnek megvannak a maga sajátos jellemzői, illetve előnyei, amik miatt jó döntésnek bizonyulhatnak. 

Mik ezek a pozitívumok? Mit érdemes tudni az egyes árnyékolókról? Ezt a cikket azért készítettük, hogy górcső alá vegyük a témát és megválaszoljuk ezeket a kérdéseket. 

Kültéri vászon árnyékoló 

A vászonból készülő tetőtéri ablak árnyékoló az egyik legkedveltebb alternatíva, mert egyszerűen felszerelhető és nagyon jól felfogja a napsugarakat. Mint, ahogy a nevében is benne van, kívülről tudja biztosítani az árnyékolást, tehát értelemszerűen kívülre kell felhelyezni.  

Az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy megakadályozza az ablaküveg felmelegedését, a napsugarak ugyanis nem jutnak el odáig. A tető közelsége miatt a felső szint hőmérséklete magasabb szokott lenni, mint az alsó szinteké. Ha az ablaküvegek felmelegednek, akkor egész nap úgy működnek, mint a fűtőtestek. Ezekkel az árnyékolókkal sokat tehetünk azért, hogy ez ne történhessen meg. 

Mivel a vászon tetőtéri ablak árnyékoló kültérre kerül, ezért fontos szempont az időjárásállóság. A gyártók emiatt általában üvegszálas textilből készítik és egy PVC bevonattal is ellátják. Így az erős UV-sugárzás, a csapadék, sőt, még a hó sem tud kárt tenni benne. A vászon árnyékolók hagyományos változatban is elérhetők, amiket akasztóval tudunk rögzíteni. Vannak már motorizálható típusok is, amiknek a fel- illetve leengedéséhez csak egy gombnyomásra van szükség.  

Roletta 

A másik alternatíva a roletta, ami kültéri tetőtéri ablak árnyékolóval ellentétben, beltéren kerül felszerelésre. A tetőablak dőlésszöge miatt rugós feszítéssel ellátott típusra van szükségünk. Ez ugyanis döntött állapotban is feszes marad, nem fog középen lelógni. A felszerelése nagyon egyszerű, jellemzően az ablakszárnyra kerül rögzítésre. Emiatt viszont csak manuálisan kezelhető, nincs lehetőség a motorizálásra. Cserébe könnyedén tudjuk mozgatni, csak meg kell fognunk a végét és a kívánt mértékig fel, illetve le kell húznunk. A roletta többféle színben és mintában kapható, így olyant tudunk választani, ami jól passzol a belső térhez. 

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!