Sok szülő gondolja úgy, amikor a gyermekét pszichológushoz viszi, hogy hát neki semmi egyéb dolga nincsen, hiszen a probléma a gyerekkel van, s neki esze ágában sincs konzultálni a szakemberrel. Pedig ez nem teljesen így néz ki. Lássuk, hogy miért!

A szülő szerepe a gyermek terápiájában

Miután jelzés érkezik arról, hogy a gyermeknek pszichológus szakember segítségére van szüksége, az első, hogy megkeresik a szülőt. A szülő tájékoztatja a pszichiátert vagy pszichológust arról, hogy miért jelentkeztek, valamint ezen felül röviden elmeséli a szülő az adott problémát. Tehát a gyermek vizsgálatát minden esetben megelőzi a szülővel való konzultáció!

Első lépés a pszichodiagnosztika

Mielőtt elkezdődhetne a kiskorú tényleges terápiája, azonosítani kell a gyermek problémáit és azokat a háttérben megbújó dolgokat, amelyek a problémákat okozzák, továbbá azt is meg kell határozni, hogy a terápia milyen célokat kíván elérni. Ez a folyamat a pszichodiagnosztika.

A pszichodiagnosztika legelső feladata az első interjú, amelyen vagy a szülő egyedül, vagy a szülőpár együtt vesz részt. A következő lépésben készül el az anamnézis, amelyhez szintén szükség van a szülőre, sőt, ideális esetben mindkét szülőre, hiszen a várandósság, a szülés és a gyermek eddigi fejlődésének kérdései lesznek ennek középpontjában. A gyermek csak a harmadik lépcsőnél érkezik meg a találkozóra, s ez lesz egyben az első olyan ülés, amin a szülő nélkül vesz részt. 

A pszichodiagnosztika lezárultával a szakember visszajelez a szülők felé a gyermek problémáiról, s ezen a ponton döntenek arról, hogy mi történjen a továbbiakban. A folytatás többféle is lehet. Például folytathatják a közös munkát, köthetnek terápiás szerződést vagy az is lehet, hogy a gyermek máshová küldése válik szükségessé ahhoz, hogy segíteni lehessen a nehézségein. Az is előfordulhat, hogy a szakember inkább a szülővel való konzultációban vagy a családterápiában látja a problémák megoldását. 

A gyermek a szülő tükre?

Biztos hallotta már ezt a mondást, de azért ez nem ilyen egyszerű. Azonban az igaz, hogy előfordulhat, hogy a gyermek problémáit csak a szülő bevonásával vagy az egész család terápiájával lehet feloldani. Ettől nem kell megijedni, hiszen azzal, hogy megkeresték a szakértő segítséget gyermeküknek, már megmutatták – önmaguknak is -, hogy akarnak és képesek is tenni a változás érdekében. 

Rengeteg olyan háttere lehet a gyermek aktuális nehézségeinek, amelyek a család, illetve a szülő nélkül egyszerűen nem orvosolhatóak. Ilyen például egy feldolgozatlan trauma vagy gyász, amely az egész családot érinti, vagy a szülők között lévő konfliktusokkal terhelt kapcsolat. Természetesen még rengeteg olyan tényező elképzelhető, amely kihat a gyermekre is. A legfontosabb ilyenkor, hogy előremutató pozitív változások történjenek, s az elakadások vagy más problémák feloldásával, illetve megoldásával a gyermek nehézségei is elmúlhassanak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!