Az aszalás a tartósítás egyik legjobb módja, hiszen tulajdonképpen csak a nedvességet vonjuk ki az ételekből, mind a rost, mind a tápanyagtartalom nagy része megmarad. A legtöbb esetben hónapokig, de akár évekig is használható marad egy megfelelően elkészített aszalvány.

Ugyanez elmondható a magvakról is, amik mindig jó alternatívát jelentenek, ha nassolni szeretnénk és energiára van szükségünk. De vajon miért jó választás, mitől ennyire egészségesek? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk.

Mi az aszalás előnye?

A Szederka Gasztroshop fenséges aszalványai mindig egészséges módját jelentik az étkezések közötti nassolásnak. A kiszárított élelmiszer helyigénye fele, sokszor akár tizede a friss változatoknak. A koncentrált cukortartalmuknak hála, a fogyasztásuk az édességek iránti vágyunkat is kielégíthetik. Remekül helyettesítik a desszerteket, a cukorkákat, a sós finomságokat.

Magyarországon a hétköznapi háztartások legismertebb változatai a szilva, a mazsola, a sárgabarack, valamint kapható már meggy, cseresznye, alma, füge, datolya és körte is. Az ananász, a mangó már extrább változatnak számít, de ezeket is érdemes kipróbálni, ha valami újat szeretnénk megkóstolni.

Miért jók a csonthéjas magvak?

Az olajos magvakról köztudott, hogy mértékkel fogyasztva rendkívül egészséges alapanyagnak számítanak. A jótékony hatásuk magáért beszél. Magas fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt kiváló szuperélelmiszerek, a beszerzésük sem túl bonyolult. Az olajos magvak nagy része omega-3 zsírsavban és káliumban gazdag, emellett bővelkednek magnéziumban, csökkentve ezzel a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. 

A bennük fellelhető ásványi anyagok és nyomelemek védik a sejteket, emellett antioxidáns hatással bírnak a szervezetünkre. Mind az aszalt gyümölcsök, mind a magvak jó választást jelentenek tehát, főleg kombinálva őket. Nem csak édességbe kerülhetnek, hiszen jól mennek húsok és sajtok mellé egyaránt.

Milyen szerepük van az egészségünk megőrzésében?

Sokan úgy gondolják, hogy az aszalványok magas szénhidráttartalma, valamint az olajos magvak magas zsírtartalma rossz hatással van a súlyunkra. Pedig megfelelő mennyiségben még segítik is a testtömegcsökkentést. Mindig válasszunk hozzáadott cukor- és zsírmentes változatokat, tartsunk mértéket, és mindenképpen számoljuk bele az elfogyasztott mennyiséget a napi fogasztásba.

Ne felejtkezzünk el kiegészíteni őket fehérjékkel, egyéb tápanyagokkal. Jó választást jelenthetnek süteményekbe, salátákba, granolákba, de gyakran kerülnek kásákba, müzliszeletekbe, hogy egy kis plusz energiát adjanak. Nem beszélve arról, hogy így egy egyszerű saláta is sokkal tápanyagdúsabb és laktatóbb lesz. Érdemes a diót például fetával, rukkolával vagy spenóttal, valamint dinnyével párosítani. Igazi nyári ínyencség válik belőle.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a szederka.hu oldalt működtető cég.