Rossz híre van Rusvai Miklósnak, a Magyar Tudományos Akadémia virológus professzorának. Mindenkinek meg kell fertőződnie, hogy eltűnjön a vírus. Nem mindegy azonban, hogy sokan betegszenek-e meg egyszerre vagy fokozatosan. Közben az egyik neves orvosi szaklapban megjelent az Izraelben beadott harmadik oltás hatékonyságáról az eredmény. Ebből az derül ki, hogy senki sincs biztonságban. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: négy egyetem adatai alapján csak oltatlanok vannak jelenleg lélegeztetőgépen. A keddi adatok szerint 1867 új fertőzött van, 39 beteg halt meg, így az elhunytak száma már 30 920 főre emelkedett Magyarországon. 

Velünk marad a vírus

A koronavírus nem fog eltűnni, hanem itt marad velünk, lassan rá kell ereszteni a lakosságra, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, az viszont fontos, hogy ez a fertőződés ne hirtelen, lökésszerűen történjen – mondta Rusvai Miklós virológus az ATV Start című műsorában. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenkinek fertőződnie kell

A szakember arról is beszélt, hogy az oltással az egészségügy terhelése csökkenthető. Az oltás mellett a maszk is véd, ezzel kevesebb lesz a súlyos megbetegedés, de mivel tudjuk, hogy a vírus itt marad velünk, „előbb-utóbb mindenkinek fertőződni kell”.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ismét belobbant a járvány

Közben számos országban ismét fellobbant a koronavírus-járvány a delta variás terjedése miatt, ezért a harmadik oltás kérdése sürgetővé vált, ahogy a vakcinák nyújtotta immunitás idővel múlni látszik.

Friss tanulmány a harmadik oltásról

A neves orvosi lapban, a The Lancetben megjelent egy friss izraeli vizsgálati eredmény, amely a harmadik oltás hatásosságát mérte fel a Pfizer/BioNTech-vakcina esetén – írja a Portfolio. A tanulmány az izraeli lakosság felét lefedő egészségügyi szolgáltató, a Clalit Health Services adatait vizsgálta 2020. július 30 és 2021. szeptember 23 között. A vizsgálatba 1 158 269 főt vontak be.

Eredmények

A vakcina hatékonysága a kórházba kerülés ellen 93 százalék volt, a súlyos betegség ellen 92 százalékban védett a harmadik oltás, a covid okozta halálozást pedig 81 százalékkal csökkentette.

Senki sincs biztonságban

A kutatás eredményéből az derül ki, hogy segít ugyan az oltás, de senki sincs teljes biztonságban. Rusvai professzor is azt mondta, hogy az oltás nem biztosít örök életet, ez nincs ráírva egyetlen fiolára sem. Tudatosítani kell, hogy ha valaki idős, beteg, háromszor beoltatta magát, annak ellenére az állapota miatt még megbetegedhet. A vakcina nem garantálja, hogy nem betegszünk meg.

Oltatlanok vannak lélegeztetőgépen

Vasárnap Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: négy egyetem adatai alapján csak oltatlanok vannak jelenleg lélegeztetőgépen. A professzor szerint 60 év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba emberek, olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna – írja a Telex.

Tíz oltottból egy kerül kórházba

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa ugyanakkor saját tapasztalatai alapján az ATV Híradónak azt mondta: „Minden tizedik oltatlanra jut egy oltott, aki a kórházban van. Az intenzív osztályra kerülők, illetve a géppel lélegeztettek arányában is picivel rosszabb az arány, ott talán minden hetedik oltatlanra jut egy oltott”.

Kötelező maszk

Rusvai azt mondta: ő a vendéglátóipari helyeken és szórakozóhelyeken megkövetelné a védettségi igazolást, a boltokban pedig kötelezővé tenné a maszkhasználatot már most. Mindezt indokolja az, hogy a koronavírus delta variánsa már a tünetek megjelenése előtt is fertőzhet. Merkely Béla például azt mondta: amikor tünetmentes embereket szűrnek, akkor is 100-ból jellemzően 4-5 embernek pozitív lesz a koronavírustesztje. 

Friss adatok

A keddi adatok szerint 1867 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 39 beteg, így az elhunytak száma 30 920 főre emelkedett. A beoltottak száma 5 955 250 fő, közülük 5 736 452 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 221 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Merkely Béla – Forrás: SOTE