A tavasz közeledtével, amikor végre kisüt a nap és melegszik az idő, aki teheti, egyre több időt tölt a szabadban, megélénkülnek a kertek, beindul az ültetési, kertészkedési szezon. Főként a kezdők fejében nagy a zűrzavar, ők azok, akik nem tudják, mit, mikor és hogyan ültessenek a siker érdekében.

A téli fagyok határozzák meg, hogy mikor kezdődhet az ültetés, a talaj állapota, nedvessége, sárossága is megszabja, mikor veheti kezdetét a növények telepítése, de a növények élettani ciklusát is figyelembe kell venni. Más-más időpont ideális ugyanis a különféle nevelésű növényeknek.

Teendők tavasszal a kertben 

A hosszú téli szendergés után, amikor éledezik a természet, rengeteg teendő vár ránk egy kertben. Ideje összehúzni a talajtakarónak meghagyott faleveleket, nekilátni a gyümölcsfák, bokrok metszésének, ha szükségét látjuk, a permetezésnek, a füves területek ellenőrzésének, ha elengedhetetlen, a felülvetésnek. De itt a virágültetés ideje is, ha azt szeretnénk, hogy nyárra színpompás kertünk legyen. A Kertfüvesítés nemcsak a növények számára kínál megoldásokat, készítményeket, hanem szaktanácsadással is segíti a kertészkedni vágyókat. 

A szabadgyökerű növényeket még rügybontás előtt ültessük el, ezt követően ugyanis kicsi az esélye a megeredésnek.

A földlabdás növényeket akár májusig is elültethetjük, ezeknél inkább a szállítás okozhat gondokat. Amennyiben súlyosabban megsérül a rügy, a levél, a gyökérzet, azt sok esetben nem éli túl a növény.

Konténeres növényeket elvileg bármikor ültethetünk, amikor a talaj alkalmas rá, azonban ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kertészetből kikerülve mekkora stressznek vannak kitéve a növények, és az erős napsugárzás is komoly károkat tehet bennük. Amikor kivesszük a konténerből a növényt, érdemes megszemlélni a gyökérzetét, hogy egészséges-e, nem igényel-e visszametszést, stb.

Hogyan készíts ültetőgödröt?

A régi időkben alapszabály volt, hogy egy gyümölcsfacsemetének 1×1 m-es gödröt ástak, de mindenképp javasolt egy legalább 60×60 cm-es ültetőgödör kialakítása. Ökölszabályként annyit jegyezz meg, bármilyen növényt is ültess, hogy a gödör oldalirányban és mélységében is a növény gyökérnagyságának minimum kétszerese legyen.

Mire van szükség a tavaszi ültetésnél?

Minden kertésznek megvan a saját módszere a növények fejlődésével kapcsolatban, azonban a talaj sosem hagyható figyelmen kívül.

A kiásott föld szerkezete meghatározza, hogy van-e szükség talajjavításra. A kötött talajok lazítása a vízelvezetés miatt nagyon fontos, ezt akár homokkal is végezheted. 

A laza és homokos talajnak a vízmegtartását kell javítani, számtalan szerves anyag, talajjavító készítmény létezik erre.

Az ültetőgödörbe helyezett növény gyökerének meglazított földre van szüksége. Ezt kövesse földdel elkevert valamilyen szerves anyag, trágya. A talajfertőtlenítésről sem szabad megfeledkezni. A gyökeresedés serkentésére keverj számukra egy jó koktélt, majd ültetés után alaposan locsold meg őket. Tápoldatozd rendszeresen, amit a kertfüvesítés webáruházból rendelve a kerted segítségére lesz.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!