Mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban érezze magát az otthonában – ebben pedig kulcsfontosságú szerepet játszik a lakás védelmének legelső vonala, a bejárati ajtó. Sajnos a behatolni vágyók manapság kreatívabb módszerekkel és modernebb eszközökkel vannak felszerelve, mint bármikor korábban, így nekünk is felkészültebbnek kell lennünk. 

Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb és legújabb biztonsági technológiákat és praktikákat, amelyek segítségével hatékonyan védhetjük meg az életterünket a betörésekkel és más illetéktelen behatolásokkal szemben. 

Miért olyan fontos az elővigyázatosság?

Sokan addig nem veszik komolyan az otthonuk megfelelő biztosítását, amíg meg nem történik a baj. Ez igen rossz taktika, a hazai statisztikák ugyanis igencsak elkeserítőek, bár tény, hogy történt némi előrelépés az utóbbi években. 2016-ban még 23 ezernél több betörés történt, ugyanakkor a koronavírus-járvány időszaka alatt, pontosabban 2020-ban 11 ezerre csökkent a hasonló esetek száma. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene elővigyázatosnak lennünk, különösen akkor, ha a leginkább érintett országrészek valamelyikében élünk. 


Ha megyei bontást veszünk alapul, azt láthatjuk, hogy a legtöbb lakásbetörés a fővárosban történik, de Pest megye többi része is fokozottan érintett. A harmadik a sorban Borsod megye, ahol szintén igen gyakoriak az ilyen esetek. Ha pedig a lista végét nézzük meg, azt láthatjuk, hogy Zala megye a legbiztonságosabb, ezt pedig Komárom-Esztergom, majd Csongrád-Csanád követi.

Mire utaznak az elkövetők? 

Bár az utóbbi években csökkent a betörések kárhányada, még mindig nagy veszteséget tud okozni egy-egy családnak egy ilyen esemény. A bűnözők leggyakrabban az ékszereket és az otthon tárolt készpénzt, nemesfémeket keresik. De szívesen tulajdonítanak el jobb minőségű laptopokat és más digitális eszközöket – például okos készülékeket –, amelyek könnyen mozdíthatók. Szintén gyakori célpontot jelentenek az épülő lakóépületekben tárolt gépészeti berendezések. Emellett sokszor tulajdonítanak el nagy értékű vagyontárgyakat, például művészeti alkotásokat, hangszereket.

Nem csak a pénzügyi veszteség számít

Kétségtelen, hogy a leginkább egyértelmű veszteség az anyagiak terén mutatkozik meg, de közel sem korlátozódik erre. Ezek a bűncselekmények ugyanis évekig tartó lelki traumát is okozhatnak a sértetteknek. Ilyenkor az érintettek jogosan érzik úgy, hogy erőszakkal behatoltak a privát szférájukba, ami miatt többé már nem érzik magukat biztonságban. Emellett a szomszédok és más érintettek biztonságérzete is megrendülhet, félni kezdhetnek attól, hogy mi van, ha ők lesznek a következők. 

Manapság azonban szerencsére több megoldás is van arra, hogy kivédjük a hasonló eseteket. Nézzük, hogy a bejárati ajtót illetően milyen lehetőségeink vannak!

7 megoldás, amivel biztonságosabbá tehetjük a bejárati ajtónkat

Az alábbi módszereket alkalmazva nemcsak az életterünket érezhetjük nagyobb biztonságban, de a családunkat is. Kétségtelen, hogy némelyik megoldáshoz mélyebben a zsebünkbe kellhet nyúlnunk, de a szeretteink és értékeink védelme olyasmi, amire nem lehet árcédulát akasztani – ezt mindenképp vegyük figyelembe, amikor döntünk. 

Minőségi ajtó és zárszerkezet

A bejárati ajtó anyaga, vastagsága és zárja mind meghatározó szerepet játszanak az otthonunk biztonságában. A masszív, fémből vagy keményfából készült ajtók sokkal nagyobb védelmet nyújtanak, mint a gyengébb, akár silányabb minőségű, gyakran olcsóbb anyagok. Az anyag mellett a zárszerkezet összetétele sem mindegy: a többpontos zárak jelentősen megnehezítik a betörők dolgát. A többpontos zárak egyszerre több helyen rögzítik az ajtót a kerethez, ami sokkal stabilabbá és ellenállóbbá teszi azt. 

Ha tehát most állunk ajtóvásárlás előtt, ne feledjük, hogy ez olyasvalami, ami miatt érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni, hiszen a minőséget általában meg kell fizetnünk. Persze maradjunk azért a realitás talaján: kérjünk több árajánlatot, és tartsuk szem előtt az ár-érték arányt!

Biztonsági ajtózárak és okos megoldások

A hagyományos zárak helyett érdemes lehet elgondolkodni egy igazán modern, magas biztonsági fokozatú okoszár beszereltetésén – manapság ezeknek már itthon is széles piaca van. Az úgynevezett smart locks rendszerek egyre népszerűbbek, mivel távolról is vezérelhetők, és különféle azonosítási módokat kínálnak, például ujjlenyomat-olvasót, PIN-kódos vagy okostelefonos applikációval történő vezérlést.

Hagyományos rácsszerkezetek

Különösen a fővárosban népszerű megoldás az ajtóra szereltethető biztonsági rács, ami szintén megnehezíti a behatolni vágyók dolgát. A legtöbb belvárosi lakás ajtaján láthatunk ilyesmit, ami nem véletlen: ez gyakran elveszi a betörők kedvét, esetleg másik lakáshoz tereli őket. Ez egy hagyományosabb módszernek számít, de közel sem vesztette el a létjogosultságát, ma is számos mesterember foglalkozik ezek gyártásával. 

Ajtónyitás-érzékelők és riasztórendszerek

Az ajtónyitás-érzékelők azonnal riasztást küldenek, ha valaki erőszakosan próbálja kinyitni a bejárati ajtónkat. Ezeket az érzékelőket érdemes riasztórendszerhez csatlakoztatni, amely egyrészt hangos szirénával riasztja a környéket, és jó eséllyel elijeszti a betörőt is. Másrészt pedig beköthető a tulajdonos valamely készülékére vagy egy biztonsági szolgálathoz, így azonnali értesítést kaphatunk, ha valaki jogtalanul próbál bejutni az ingatlanunkba.

Törésbiztos üveg és biztonsági fólia

Ha az ajtón üveg is található, fontos, hogy törésbiztos legyen, hiszen ha nem, szinte tálcán kínáljuk az értékeinket a betörőknek. Ha ez nem megoldható, akkor egy biztonsági fóliával lássuk el a felületet, ez ugyanis megakadályozza az üveg betörését, vagy legalábbis jelentősen megnehezíti azt.

Videós kaputelefonok és megfigyelő kamerák

A videós kaputelefonok lehetővé teszik, hogy bárhol is tartózkodunk, lássuk, hogy ki áll a bejárati ajtónknál – sőt még kommunikáni is tudunk vele. Ez nemcsak kényelmi, de biztonsági szempontból is előnyös. Ezt a rendszert érdemes kiegészíteni kültéri megfigyelő kamerákkal, amelyek folyamatosan felvételt készítenek – ezeket visszanézhetjük bármilyen gyanús esemény esetén. 

Egyes vélemények szerint a kamerák akkor is hasznosak lehetnek, ha valójában nincsenek is bekötve. Mielőtt ugyanis lépnének, a betörők először biztosan megvizsgálják, hogy van-e rögzítő készülék az ajtó körül, és akár egy „díszletként” használt kamera is elriaszthatja őket. 

Mozgásérzékelők és világítás

A mozgásérzékelős világítás minden alkalommal bekapcsol, amikor valamit érzékel a bejárat körül. Ez pedig elriaszthatja a betörőket, hiszen nemcsak meglepetésként éri őket, de a szomszédok figyelmét is felhívhatja a jelenlétükre. Emellett a mozgásérzékelők azonnal jelezhetnek minden gyanús mozgást, ezt pedig akár a riasztórendszerhez is hozzá lehet kapcsolni.

Ne csak az ajtóval számoljunk!

Végül, de nem utolsósorban az is lényeges, hogy ne csak a bejárati ajtót tegyük biztonságossá, hanem minden más pontot, ahol a betörők esetleg bejuthatnak az otthonunkba. A könnyen elérhető ablakokra is szereltethetünk biztonsági rácsot, ahogy az erkélyajtót is biztosíthatjuk kamerával vagy akár okoszárral. Nézzük meg sorban, hogy otthonunk mely részei igényelnek egy kis biztonsági fejlesztést, ennek során pedig próbáljunk a bűnözők fejével gondolkodni! 

Ne feledjük a karbantartást!

Ha a fenti tanácsok segítségével már megalkottunk egy biztonságos rendszert a bejárati ajtón és annak környékén, akkor ne feledkezzünk meg a részek karbantartásáról sem. A legjobb biztonsági rendszerek sem érnek sokat, ha nem működnek megfelelően. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük és karbantartsuk a zárakat, riasztókat és egyéb biztonsági eszközöket. Ezzel megelőzhetjük a meghibásodásokból adódó biztonsági rések kialakulását.

Az oktatás is kulcsfontosságú

Szintén elengedhetetlen, hogy a családunk tagjait beavassuk a biztonsági rendszerek működésébe, azok megfelelő használtába, valamint az alapvető védelmi protokollokba. Lehet, hogy ez a kisebb gyermekek esetében nem lesz annyira egyszerű, de mindenképp megéri rászánni az időt. Fontos, hogy mindenki tudja, hogyan kell kezelni a riasztókat, mit tegyenek, ha gyanús tevékenységet észlelnek, és hogyan védhetik meg magukat, valamint a háztartásban élőket. 

Összefogás és közösségi védelem

A szomszédokkal való jó kapcsolat és a közösségi védelem is nagyban hozzájárulhat a biztonságérzetünkhöz. Az egymásra figyelő szomszédok gyorsabban észlelhetnek gyanús tevékenységeket, és azonnal értesíthetik egymást vagy a hatóságokat. Emellett akár közös akciótervet is készíthetünk az illetéktelen behatolók kiszűrésére, az elijesztésükre. 

Professzionális védelmet is igénybe vehetünk

Ha úgy érezzük, hogy az otthonunk különösen veszélyeztetett, érdemes lehet professzionális biztonsági szolgáltatásokat igénybe venni. Ezek a cégek teljes körű védelmet nyújtanak, a riasztórendszerek telepítésétől kezdve a 24 órás felügyeleten át a gyors beavatkozásig.

Legyünk proaktívak!

Az életterünk, a családtagjaink és az értékeink védelme olyasvalami, amit nem halogathatunk, amit nem vehetünk félvállról. Amennyiben úgy érezzük, hogy nem vagyunk száz százalékos biztonságban, vegyük sorra a lehetőségeinket – legyen szó az ajtó lecseréléséről vagy akár egy biztonsági rács telepítéséről –, és lépjük mihamarabb. Mindegy, hogy az ország biztonságos vagy kevésbé biztonságos részén élünk, az ördög nem alszik. 

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a gil-trade.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.