Azt már régóta nagyon jól tudjuk, hogy az egészségünkre a sport, a rendszeres testmozgás hatással van. Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy a mentális egészségünkre is hat. A mentális jóllét fontosságát egyre jobban hangsúlyozzák a szakértők, így minden jel arra mutat, hogy érdemes előtérbe helyezni a sportot az életünkben.

Számos területen kell helytállnunk, ami hatással lehet az egészségünkre

Az élet tele van kihívásokkal. Ráadásul egyre több olyan terület van, ahol meg kell felelnünk. Munka, magánélet, hobbi, hogy a három legjellemzőbbet említsük. A folyamatos kihívások teljesítmény- és megfelelési kényszert eredményezhetnek.

Ha megnézzük, hogy ehhez még miket tettek hozzá az elmúlt évek globális eseményei (járvány, háború), láthatjuk, miért szorongunk és vagyunk bizonytalanok. Sokakat ösztönöz mindez a stabilitás felé való elmozdulásra egy élet- és egészségbiztosítás megkötése által. A cél sok esetben az, hogy ha már ennyi negatív folyamat figyelhető meg a világban, legalább akkor ne legyen még rosszabb a családunknak, ha velünk történik valami.

A WHO adatai alapján 2019-ben már közel 1 milliárd ember élt valamilyen mentális zavarral, legtöbben depresszióval és szorongással. A Covid-19 világjárvány csak rontott a helyzeten, egy év alatt nagyságrendileg 30 százalékkal emelkedett ez a szám.

Napjainkban igazi népbetegséggé vált a depresszió Magyarországon is, ahol a 15 év felettiek 7 százaléka érintett. Az Allianz Hungária kutatása szerint a magyarok 88 százaléka segítséggel vagy anélkül, de tesz a mindennapjai során a személyes jóllétéért.

Mit lehet tenni?

Aki ismeri az “ép testben ép lélek” közmondásunkat, az tudja, hogy nincs egészség kiegyensúlyozott psziché nélkül. Ezért is annyira fontos, hogy a megfelelő figyelem irányuljon a szellemi és testi egészségre és ezek megőrzésére.

Számos kutatás mutatott rá arra az elmúlt években, hogy a pszichés jóllétet elősegíti a rendszeres mozgás. Oldja a stresszt, a szorongást és a depressziót, továbbá javítja az önbecsülést, a hangulatunkat és az önbizalmunkat is. Serkenti az endorfinok, az endokannabinoidok és a dopamin termelését, így energikusabbá és boldogabbá válunk tőle. De mindezeken felül még a kreativitást és a memóriát is fejleszti, valamint fokozza a koncentrációt is. Ráadásul a sport még az alvás minőségén is javít, és a szociális viselkedésünkre is pozitív hatással van.

Mit érdemes sportolni, hogy élvezhessük ezt a rengeteg pozitív hatást?

Szerencsére az összes mozgásforma jótékony hatással van az egészségünkre. Sétálhatunk, táncolhatunk, vagy választhatunk ennél intenzívebb sportokat is. Egyes felmérések a futást, úszást, kerékpározást és a csapatsportokat hozzák ki győztesül, amikor a mentális egészségünk fejlesztése a cél.

De a lényeg igazából az, hogy élvezzük, amit csinálunk. A WHO ajánlása szerint felnőtteknek napi 20 perc mérsékelten intenzív vagy heti 75 perc intenzív mozgás javasolt. Ebből érdemes kiindulni.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: allianz.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.